В края на миналия месец Гърция повиши минимална брутна заплата с 6,4% до 830 евро, което е 1 625 лева. Тази промяна влезе в сила от първи април тази година. Това беше четвъртото подобно увеличение в рамките на пет години, насочено към облекчаване на домакинствата, притиснати на фона на по-големите разходи за живот.

Сега целта обаче е да се върне средната месечна заплата в Гърция на нивата отпреди кризата - т.е. 1 500 евро. Начинанието е с повишена трудност, на фона на структурните проблеми на страната и международната икономическа ситуация които се влошават.

В момента, според доклад на Ceoworld Magazine за средните работни заплати по света, Гърция е с 1 417 евро. Тя се нарежда на 53-то място в класацията от 196 страни. За сравнение България е със 947 евро според същите данни.

Гърция увеличива минимална заплата с 6,4% до €830

Гърция увеличива минимална заплата с 6,4% до €830

За сравнение, у нас минималната заплата е 933 лева от началото на тази година

Средната работна заплата ще продължи да се движи нагоре и благодарение на натиска, който създава вдигането на минималната работна заплата, пише в. "Kathimerini".

Притесненията са свързани със скоростта на нарастване на възнаграждението. За достигане на 1 500 евро до 2027 г., както предвижда официалният ангажимент на правителството, е необходимо средногодишно увеличение на заплатите от около 6%. Това се има за доста сериозен процент на покачване, особено от онези, които вярват, че увеличенията на заплатите трябва да "следват темпото" на инфлация и производителността.

Инфлацията вече е непосилно бреме за 10% от населението на Гърция

Инфлацията вече е непосилно бреме за 10% от населението на Гърция

Най-бедните домакинства трябва да увеличат разходите си с повече от 16%, за да се справят с потреблението

Увеличаването на производителността е пряко свързана с инвестиции, които се реализират предимно от по-големите предприятия. Проблем на страната - разкрит миналата седмица от самия финансов министър е сериозната липса на компании с над 100-150 служители в икономиката на Гърция.

Правителството спечели изборите отново миналия юни и обеща да повиши месечната минимална заплата до 950 евро до 2027 г., когато изтича мандата му, както и да увеличи средната заплата с над 25% до 1 500 евро през същия период.