Пускането в търговска експлоатация на плаващия терминал за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) край гръцкия град Александруполис се отлага. Според предвижданията, това трябваше да стане в края на април или на 1-ви май. Сега очакванията са терминаналът да заработи след няколко седмици.

Kъм мoмeнтa aĸциoнepи в газовия терминал са пет компании, вкл. бългapcĸaтa "Бyлгaтpaнзгaз" с дял от 20%. Според техническите параметри на проекта, терминалът може да cъxpaнявa 170 000 ĸyб. м втечнен газ и мoжe дa регaзифициpa 5,5 млpд. кубически метра нa гoдинa c нaд 22 млн. куб. м нa дeн пpи максимално нaтoвapвaнe.

Причината за отлагането с няколко седмици на търговската експлоатация на плаващия терминал край Александруполис е, че не са приключили техническите тестове на съоръжението. Това стана въпреки очакванията терминалът да стартира в края на април или на 1-ви май. Очаква се това окончателно да стане до седмици.

Припомняме, началото на строителството на газовия терминал беше поставено преди две години. Първоначално се смяташе, че газовият терминал ще влезе в експлоатация през март 2024 г., след това пускането му се отложи за 1 май. Компанията Gastrade, която е собственик на терминала, в която 20% участие има и "Булгартрансгаз", е отложила началото на търговската експлоатация с няколко седмици, тъй като все още не били решени редица технически въпроси, съобщава гръцкото специализирано издание Energypress.

Тези технически въпроси са се появили по време на последните тестове и това е задължило компанията да ги повтори. Така официалният старт на терминала за съхранение и регазификация на втечнен природен газ край Александруполис ще бъде отложен с няколко седмици.

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз"

Терминалът ще доставя газ до гръцката преносна система и до крайните потребители в Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия и по-нататък до Молдова и Украйна, както и до Унгария и Словакия.

Проектът се разглежда като много важен за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на природен газ, като "Булгаргаз" има резервиран капацитет в него.

Гръцкото електронно издание Energypress съобщава още, че румънската държавна компания "Трансгаз" (Transgaz) проявява интерес към влизане в проекта. Ако преговорите са успешни, 10-те процента, които румънската компания ще придобие, ще дойдат от равностойно намаляване на дяловете на настоящите акционери.