Турция ще повиши минимална заплата с 49% до 17 002 турски лири (1015 лева) от 1 януари. Това съобщи министърът на труда и социалната сигурност Ведат Ишъкхан, цитиран от местни медии.

По този начин минималната заплата ще надмине тази у нас, която от началото на следващата 2024 година ще стане 933 лева.

Съобщението дойде след дни на дискусии на Комисията за определяне на минималната заплата. Очаква се увеличението да спомогне за повишаване на покупателната способност сред работниците, над една трета от които получават минималната заплата.

Средната работна заплата мина 2000 лева

Средната работна заплата мина 2000 лева

Къде е тя най-висока и къде най-ниска?

По думите на президента на Конфедерацията на турските синдикати (Türk-İş) Ергюн Аталай, те са поискали 18 000 турски лири и двугодишни преговори, но молбата им е била отхвърлена.

Минималната заплата в Турция ще бъде фиксирана през 2024 г. и няма да има други преговори за повишаването й до следващата година.

Междувременно годишната инфлация в Турция се повиши леко през ноември до 61,98%. Миналия месец централната банка заяви вътрешното търсене изглежда се забавя. Съществуващата висока инфлация обаче, заедно с непостоянството в цените на услугите и геополитическите рискове, поддържат инфлационния натиска върху цените.

Кърджали и Ловеч са областите с най-голям ръст на средната работна заплата

Кърджали и Ловеч са областите с най-голям ръст на средната работна заплата

Данните показват, че в София (столица) средната работна заплата е 2 722 лв. за третото тримесечие на 2023-а