На проведеното днес заключително заседание на работната група по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. бе взето решение преговорите между синдикати и работодатели в секторите без постигнати до момента споразумения да продължат до стартиране на бюджетната процедура за 2015 г., съобщава на сайта си Българската стопанска камара.

Членовете на работната група представиха становищата си относно предложените от МТСП три варианта за административното увеличение на МОД за секторите без споразумения. Представителите на синдикатите се обявиха за прилагане на втория вариант, т.е. МОД да нарасне с 5.5% - средното увеличение на МОД за дейностите със споразумения.

Аналогична позиция изказа и зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Георгиева, според която 5.5-процентно увеличение на МОД трябва да се приложи в секторите, в които в продължение на две години не са постигани договорености. Според представителите на работодателите, обаче, подобна диференциация е неприемлива и поставя в неравностойно положение отделните сектори на икономиката. БСК, БТПП и АИКБ категорично настояват за секторите без споразумения МОД да бъдат запазени на нивата от предходната година.

Договореното до момента средно увеличение на минималните осигурителни доходи (МОД) за 2015 г. е 4.2%. Споразумения между работодатели и синдикати са постигнати за 39 от общо 85 икономически дейности, съгласно Националния класификатор на икономическите дейности (НКИД), в т.ч.:

• 26 икономически дейности (67% или 2/3) са с договорен ръст до 3%;
• 16 икономически дейности (41% или 2/5) са с ръст на МОД до 2%;
• 9 икономически дейности (23% или 3/8) са с ръст на МОД до 1%.

Най-голямо е увеличението в секторите "Производство на електрически съоръжения (12.6%), "Производство на изделия от други неметални минерални суровини" (12.5%) и "Въздушен транспорт" (12%), "Производство на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти" (11.3%). Над 5% е увеличението на МОД в металургията, дървообработващата и мебелната индустрия, птицепроизводството и търговията.

В Строителството, енергетиката, хранително-вкусовата и пивоварната индустрия договорените увеличения са под 1%. Общият брой на осигурените лица в икономическите дейности със сключени споразумения е 987 947 души, т.е. малко над половината от заетите в икономиката.