Работодателите не възприеха идеята на премиера Бойко Борисов за увеличаването на минималната работна заплата. Той съобщи, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималното възнаграждение заради по-добри приходи в бюджета. Това създава у работодателите от Българска търговско- промишлена палата (БТПП) чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса.

Това става въпреки, че Бюджетът 2011г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лв. за минимална работна заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове на практика вече има увеличение заплатите в светлата част на икономиката, твърдят от БТПП.

При промяна на минимална заплата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари за държавния сектор са 7 млн. лв. за заплати и 1,2 млн. лв. за осигуровки или общо около 8,2 млн. лв. В същото време в частния сектор ще трябват в повече близо 37 млн. лв. за заплати, плюс 6,6 млн. лв. за осигуровки или общо 43,6 млн. лв., посочват от БТПП.

Все още се чака позицията на другия голям работодател в страната - Българска стопанска камара (БСК). От там съобщиха, че официалната позиция относно увеличаването на минималната работна заплата ще бъде представена след обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.