Федералното правителство на САЩ обяви вчера детайлите на рекордно споразумение за 20 млрд. долара с британския петролен гигант BP заради нефтения разлив в Мексиканския залив след експлозията на платформата "Deepwater Horizon" през 2010 година.

Районният американски съдия Карл Барбиър в Ню Орлиънс откри, че в залива са били изсипани 134 милиона галона петрол в трите месеца, в които кладенецът не е бил задържан. При взрива загинаха 11 служители.

Главният прокурор Лорета Линч обяви, че споразумението ще постави началото на едно от най-големите усилия за възстановяване на околната среда, които светът някога е виждал.

„BP получава наказанието, което заслужава, докато предоставя обезщетение за щетите, които е причинила на околната среда и икономиката в района на залива", заяви тя. Линч изрази надежда, че солената глоба ще мотивира BP и компании като него да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че повече няма да се случи подобно нещо.

Ето поглед отблизо къде ще отидат 20-те милиарда долара, според информация на Los Angeles Times.

$5,9 млрд. (максимум): Икономически претенции на държавни и местни власти

Парите ще бъдат платени директно на държавното управление и на местните власти в Алабама, Флорида, Луизиана, Мисисипи и Тексас, за да възстанови икономически загуби по споразумение, различно от федералната сделка с BP.

След експлозията американското правителство затвори повече от една трета от залива за стопански риболов, причинявайки загуби от 2,5 млрд. долара. Загубените приходи от туризъм са оценени на 23 млрд. долара.

$4,7 млрд.: Възстановяване и опазване на хабитата

Правителството и държавните агенции ще похарчат парите, за да възстановят влажните зони и крайбрежните местообитания, като 4,3 млрд. долара от тях ще отидат за възстановяване в Луизиана. Алабама ще получи 96 млн. долара, Флорида - 38 млн. долара, Мисисипи - 140 млн. долара и Тексас - 100 млн. долара.

$4,4 млрд.: Глоба за нарушаване на Закона за чистата вода в САЩ

BP ще плати тази сума за нарушаване на Закона за чистата вода. Парите ще бъдат разпределени поравно между петте щата, които да ги похарчат за възстановяване на околната среда, проекти за икономическо възстановяване, както и насърчаване на туризма и морските дарове.

$1,8 млрд.: Възстановяване на дивата природа

Парите са предвидени за възстановяване на дивата природа, включително на есетра и други видове риба, морски костенурки, птици, стриди и морски бозайници, като делфини.

Най-голямата сума - 404 млн. долара ще бъде похарчена за подпомагане на водни птици, чиято естествена среда е била разрушена или видовете са били убити пряко от разлетия петрол. Други 380 млн. долара ще отидат за риби и безгръбначни животни, а със 163 млн. долара ще бъде направен опит за възстановяването на популацията на морската костенурка.

$1,5 млрд.: Наблюдение, адаптивно управление и административен надзор

Тези средства са предназначени за наблюдение на околната среда на Мексиканския залив, планиране и решаване на всички неизвестни въздействия от разлива, които могат да бъдат открити в бъдеще.

$1,1 млрд.: Принос към Oil Spill Liability Trust Fund

Тази сума ще отиде за Oil Spill Liability Trust Fund, за да плати за бъдещи нефтени разливи.

$419 млн.: Възможности за отдих

Сумата ще бъде използвана за възстановяване на паркове и други съоръжения за отдих.

$400 млн.: Качество на водата

Над 100 млн. долара от тази сума ще бъдат похарчени за намаляване на биогенното замърсяване и 300 млн. долара за третиране на дъждовни води, хидроложко възстановяване, възстановяване на седиментацията и други подобни проекти.