Активисткият инвеститор Bluebell Capital Partners настоява нефтеният гигант BP спешно да промени курса си с мотива, че е "много спорно" дали стратегията за намаляване на инвестициите в изкопаеми горива в полза на чистата енергия има някакъв шанс за успех, съобщава CNBC.

Във вторник Джузепе Бивона, партньор и един от главните инвестиционни директори в Bluebell, заяви, че компанията от индекса FTSE 100 тя трябва да обмисли разпределянето на капитала по "рационален начин".

BP се връща в  соларния бизнес със сделка за $200 милиона

BP се връща в соларния бизнес със сделка за $200 милиона

Инвестира в световен лидер в сектора

"Това е в резултат на стратегия, която имаше за цел сляпо да свие основния бизнес на BP в областта на нефта и газа и да се впусне в друг бизнес в областта на чистата енергия, където, честно казано, е много спорно дали BP има някакъв шанс да успее", коментира той. Според него е "много малко вероятно" да се стигне до Net Zero през 2050 г. и не е добра идея в стратегията да заляга сценарий, който има огромни шансове да не се реализира.

Коментарите му идват малко след като стана ясно, че съоснователите на Bluebell Бивоне и Марко Тарико са написали през октомври писмо до висшето ръководство на BP. В писмото, за което Financial Times съобщи за първи път в понеделник, се казва, че инвестиционната стратегия на BP предполага "драстичен спад в търсенето на нефт и газ, което според нас е напълно нереалистично".

BP отчита първата си годишна загуба от десетилетие насам

BP отчита първата си годишна загуба от десетилетие насам

2020 г. може да остане в историята като най-лошата за петролните пазари

В отговор на публикуването на писмото говорител на BP заяви, че компанията "приветства конструктивния ангажимент" на своите акционери.

"Неотдавна се срещнахме с повечето от нашите основни акционери и продължаваме да получаваме подкрепа за нашата стратегия. Продължаваме да постигаме значителен напредък, оставаме фокусирани върху изпълнението и сме уверени, че стратегията ще доведе до нарастване на стойността на BP и ще осигури устойчива дългосрочна стойност за акционерите", заявиха от компанията.

BP е на рекордна печалба от нефт и газ

BP е на рекордна печалба от нефт и газ

Компанията рязко сви своите "зелени" цели заради голямото търсене

Бивона отказа да разкрие дела на Bluebell в BP, като заяви, че той е под прага за отчитане. Сравнително малката, но влиятелна фирма със седалище в Лондон, която се фокусира върху европейски акции с голяма капитализация, преди това е организирала кампании срещу френската хранителна компания Danone и минния гигант Glencore.

Под ръководството на Бърнард Луни, който подаде оставка през септември след по-малко от четири години на работа, петролният концерн беше обещал, че общите му емисии ще бъдат с 35% до 40% по-ниски до края на десетилетието.

Лишиха от $40 милиона обезщетение бившия бос на BP

Лишиха от $40 милиона обезщетение бившия бос на BP

Според борда на компанията Бърнард Луни не е разкрил в какви отношения е бил със свои подчинени

Фирмата, която беше един от първите енергийни гиганти, обявили планове за намаляване на емисиите до нула "до 2050 г. или по-рано", разми тези планове за климата миналата година. Новата ѝ позиция е, че ще се стреми към намаляване с 20-30 %, като отбеляза, че трябва да продължи да инвестира в нефт и газ, за да задоволи търсенето.