"Поне 15 жертви във фабрика бомба", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Най-малко 15 може да се окажат загиналите след адския взрив във видинското с. Горни Лом. Зловещата прогноза направи вътрешният министър Йордан Бакалов 6 часа, след като към 17 ч. фабрика "Миджур" избухна. От този момент няма връзка с нито един от хората, които са били вътре. Имало е 30 души, съобщи Бакалов в полунощ. Според работници от сутрешната смяна по време на взрива в оръжейната фабрика са били собственикът Валери Митков и сина му Емил. Служители твърдяха, че във втората смяна е имало 15 жени. Заводът е сринат до основи, на мястото зее кратер, разказаха очевидци. Цяла нощ нито една институция да не можеше каже колко са загиналите и ранените.
Спасителните екипи стояха на 3 километра от епцентъра. МВР разпореди 24 часа след експлозията никой да не влиза заради продължаващите вторични взривове. Въпросите на близките какво става, ако под руините има нуждаещи се от спешна помощ, не получиха отговор.
Две жени оцеляха на косъм. Взривната вълна ги застигна на портала. Те са в болницата в Монтана.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Техник, магазинер и касиер са контролирали лекарствата", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни "професионалисти" и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро "Фармнет" и на най-голямата верига аптеки в България - варненския бизнесмен Веселин Марешки.

Това става ясно от одитни доклади на Инспектората на здравното министерство от последните години, с които "Капитал" разполага. На практика това означава, че тези експерти с техните квалификации е трябвало да лицензират аптеки и складове, да преценят дали лекарствата се съхраняват правилно (тъй като за много от тях се изискват определена температура и условия за това), дали са се продавали медикаменти с изтекъл срок на годност и какво точно се е случвало в аптеките. Точно те са и оказвали натиск върху конкурентните аптеки на Марешки или са принуждавали аптеките да пазаруват от неговия склад, става ясно от одитните доклади.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Ремонт на бюджета напук на бизнеса и синдикатите" е заглавиe от в. "Труд"
Бизнесът и синдикатите отхвърлиха в тристранката вчера актуализацията на бюджета за 2014 г., предложена от служебния кабинет. Въпреки многобройните критики, включително и от независими икономически експерти, правителството все пак прие проекта си в късния следобед. За да влезе в сила, актуализацията трябва да се одобри от бъдещия парламент.
Според работодателите и синдикатите корекцията на финансовия план на държавата за тази година е неизбежна, но трябва да се направи от редовен кабинет. Освен това не трябва да се залага повече от 3% дефицит, за да се спазят изискванията на Брюксел и критериите за членство в чакалнята за еврозоната (ERM II), посочиха социалните партньори. В проекта на Министерството на финансите се предвижда 4% дефицит на касова основа.
Работодателите и синдикатите възразиха остро и срещу намерението на служебния кабинет за вземане на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лв., с част от които се предлага да се осигурят средства за подкрепа на банковата система.
Прочети още от в. "Труд"

"Дефицитът в хазната стигна близо 1.3 млрд. лв." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Последните данни на финансовото министерство за изпълнението на държавния бюджет към края на август носят само лоши новини. Минусът в държавната хазна вече възлиза на 1.276 млрд. лв. Това е с 1.06 млрд. лв. повече спрямо дефицита по консолидираната фискална програма, отчетен в края на август 2013 г. Основен принос за дефицита имат замразеното финансиране по две оперативни програми и фрапиращо изоставащите приходи, което едва ли ще бъде наваксано до края на годината.

Към края на август постъпленията в хазната - и по линия на националния бюджет, и по линия на ЕС, възлизат на 19.2 млрд. лв. Това е едва с 219 млн. повече от събраното за същия период на миналата година при заложен годишен ръст от 2.1 млрд. лв. Т.е. за да изпълнят плана, за 4 месеца приходните агенции трябва да реализират 1.9 млрд. лв. ръст в събираемостта.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Взрив в барутна фабрика, 15 души в неизвестност" четем на първа страница във в. "Монитор"
Мощен взрив по време на утилизация на мини избухна вчера в барутната фабрика в село Горни Лом. По данни на очевидци към момента на експлозията в цеха са се намирали над 15 човека. Възможно е бройката им да е и по-голяма, тъй като инцидентът е станал по време на смяната на екипите в цеховете.
Само 2 жени, които са работили на пропуска на завода, бяха откарани в монтанската болница след инцидента. Те успели да се спасят тъй като по време на взрива били на портала, далеч от епицентъра на експлозията.
До късно вчера вечерта обаче не беше ясно има ли оцелели сред работниците в цеховете и в какво състояние са пострадалите, тъй като районът на завода беше отцепен от полицията. МВР и военното ведомство изпратиха безпилотни самолети и специализираните бронирани коли на СОБТ тип „пустинна котка", които да извършат оглед на взривените цехове и да търсят оцелели. Униформени и лекари ще могат да влязат сред останките на фабриката обаче едва 24 часа след последния взрив. До вчера късно вечерта вторичните експлозии не бяха спрели, а около отцепения район стояха линейки и полицейски коли, които следяха дали няма да се появи някой оцелял от адския взрив.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Търгът за дострояването на Западната дъга тръгва за трети път", пише в. "Капитал Daily"
Агенция "Пътна инфраструктура" прави трети опит да избере строител на отсечката от Западната дъга от р. Какач до връзката със Северната тангента след с. Мрамор. Прогнозната цена на около 6-километровия участък е 92.7 млн. лева, а срокът за изпълнение е съкратен на 10 месеца. Причината е, че обектът се финансира по оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г.", по която парите не могат да се усвояват след края на 2015 г.

Първите два търга за втората част от Западната дъга се провалиха заради жалби на кандидати, а Комисията за защита на конкуренцията потвърди, че в процедурите има нарушения. Шефът на пътната агенция Лазар Лазров коментира пред "Капитал", че всички недостатъци са отстранени и се надява търгът да приключи с избран изпълнител през декември или януари следващата година.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„40% от българите първо харчат, после мислят", пише в. "Сега"
0% от българите са хора, които се стараят да разчетат разходите си и да спестят, ако е възможно. Останалите 40% - предимно на възраст до 35 години и градско население - първо харчат и след това мислят как ще наредят бюджета си. Това показва проучване на GfK България, изготвено по поръчка на компанията за потребителски кредити "Провидент Файненшъл България". Изследването показва още, че малка част от населението - около 4% изобщо не се замисля как и за какво харчи. Но 10% от българите стриктно си записват всеки разход. Останалите споделят, че просто внимават как изразходват парите си.

21% от хората със задължения при трудност с плащане на вноските взимат заем от близък или нов кредит, за да погасят стария. Други 36% се осведомяват през интернет как действат хората, изпаднали в затруднение.

Почти 50% от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на кредита, а 28% никога не са теглили кредит, показва още проучването. Всеки трети от анкетираните не знае какво е годишен процент на разходите (ГПР), а 31% дават погрешно определение за ГПР.
Прочети още от в. "Сега"

"ДКЕВР вдигна цената на тока с 10 на сто", четем във в. "Монитор"
Въпреки нестихващите протести срещу увеличението на цената на тока и поредната порция яйца, този път срещу сградата на ДКЕВР, регулаторът прие окончателно планираното му поскъпване с близо 10 на сто.
Считано от вчера най-скъпо за електричеството си ще плащат битовите клиенти в Североизточна България, които се обслужват от „Енерго-Про". Дневната тарифа там скача с 1,92 стотинки за киловатчас до 21,55 ст. Увеличението на цената през нощта е с малко над 1 стотинка до 11,76 ст. за квтч.
На следващо място са клиентите на ЕВН. От 1 октомври те ще плащат с 1,79 ст. повече за всеки киловатчас през деня, или 20,30 ст. Нощната тарифа в Югоизточна България се увеличава с под стотинка до 11,41 ст.
С най-ниска, макар и със стотни от стотинката, цена на дневния ток са клиентите на енергото в Западна България. Те ще плащат по 20,28 ст. за квтч през деня, което е с 1,84 ст. повече за всеки киловатчас.
Нощната тарифа се увеличава с близо стотинка до 11,46 ст.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Дадеш ли повече пари на министерства, искат още", пише в. „24 часа"
НАД 1 милиард лева допълнително са поискали министерствата като допълнителни разходи.
Министерството на финансите казва, че е свело исканията до необходимия минимум от 450 милиона лева и това са средства, без които няма да може да се завърши годината.
Дават се примери с МВР, където е приет нов закон и са повишени заплатите, но не са осигурени пари за плащането им до края на годината.
Здравната каса е друг пример за постоянни заплахи, че здравеопазването ще спре, ако не се отпуснат допълнителни средства. И т.н.
Безспорно тези аргументи съществуват. Проблемът обаче е много сериозен. Оказва се, че точно нереформираните и неефективни структури успешно изнудват правителството за допълнително финансиране.
Вместо неефективността да се "лекува" с реформи, тя се захранва с все повече и повече пари. Де факто даваме повече пари точно там, където знаем, че те няма да произведат добър резултат.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Китайци харесаха Пловдив за инвестиции", пише в. "Стандарт"
Повишен интерес има от страна на китайски компании към инвестиции в Пловдивска област. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по инвестициите в община Пловдив инж. Димитър Кацарски. Той участва на кръгла маса в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Кацарски подчерта ангажимента на общината да създаде съвместно с Българската агенция за инвестиции подходящи условия за привличане на чуждестранни инвестиции в региона. "Имаме план за изграждане на зона за високотехнологични производства на мястото на военните поделения. В напреднали преговори сме с Министерството на отбраната и това ще стане сърцето на Индустриална зона Тракия. Амбициите ни са тя да се превърне в най-голямата икономическа зона в страната", обяви г-н Кацарски.
Прочети още от в. "Стандарт"