Вероятно много от вас са имали проблеми със силата и качеството на звука на настолния си компютър.

Обикновено PC-то е слаб източник на hi-fi, но все пак има няколко неща, които можете да промените в настройките на Windows, така че аудиото да стане по-добро. Вижте няколко полезни насоки от британския вестник Guardian:

1. Настройки за Realtek или друг софтуер

Ако сте с Windows XP, Vista или 7, би трябвало да имате вграден софтуер за Realtek. За да го задействате, отидете на Start менюто и напишете "Realtek" в полето за търсене. Когато излезе Realtek HD Audio Manager, кликнете върху името, за да го отворите.

Когато Realtek стартира, се уверете, че конфигурацията на високоговорителите (speaker configuration) е настроена на стерео, после изберете таба "Sound Effects". Долната половина на страницата предлага еквалайзер за нагласяне на различните честоти в звука, въпреки че вероятно ще е настроен на "<None>". Погледнете вдясно на кутийката, пропуснете бутона "Reset" и натиснете върху правоъгълния бутон, който показва мъничък екран. Това е командата за "Change to graphic EQ".

След това ще видите набор от слайдери, които променят силата на звука на различни честотни диапазони. Можете да движите плъзгачите, за да намалите баса и да увеличите дисканта (форма на многогласие). Натиснете "Save" и "OK", после въведете име на файла (например trebletest), за да запазите настройките и да видите как промените влияят на звука. Можете по-късно да оправите настройките още по-фино или да изключите еквалайзера.

Можете да промените звука и като инсталирате програма като DFX Audio Enhancer 11.4, която предоставя доста ефекти. Безплатната версия обаче не ви дава цялостен контрол на слайдерите. Пълната версия се предлага на цени от $29.99 и $39.99.

Claesson Edwards Audio's Breakaway Audio Enhancer е алтернативна програма, струваща $29.95. Има и напълно функционална пробна версия.

2. Тонколони

Ако искате да смените високоговорителите си, вероятно е добре да обмислите Creative GigaWorks T20 Series II 2.0 ($90) или T40 ($110).

Стъпка към по-добро качество са големите тонколони като M-Audio AV30 ($76) и AV32 ($99), Mackie CR Series CR3 ($100), както и Cerwin Vega XD3 ($119).

3. Изход за звука

Последната алтернатива е да замените изхода за звука към по-малка (мини или микро) hi-fi система. Сред препоръчваните са моделите на Sony, Onkyo и he Denon models. Pioneer и Yamaha също правят добри системи. Всички те включват усилвател с тон контроли, FM радио, често и CD плейър, както и чифт тонколони.

Има няколко начина да прехвърлите звуковия сигнал от настолния компютър към усилвателя. Най-лесният от тях е да използвате кабел 3.5mm "jack-to-jack" или Y-cable (3.5mm jack-to-twin RCA phono plugs).