Плановете на Microsoft да спре поддръжката на най-популярната си операционна система - Windows 10, може да доведат до изхвърлянето на около 240 млн. персонални компютъра с всички екологични последици от това, предупреждават Canalys Research в свой анализ, цитиран от "Ройтерс".

Говорим за е-отпадъци с общо тегло от 480 000 тона.

Microsoft спря да обновява Windows 10

Microsoft спря да обновява Windows 10

Вече е ясно и кога ще приключат и редовните поправки по линия на сигурността

Когато пуснаха Windows 10 през 2015 г., Microsoft лнасираха концепцията за постоянно еволюираща операционна система, която няма да има повече "твърди" версии. Преди две години, обаче, компанията промени решението си и представи Windows 11, който поне на този не може да догони предшественика си по популярност.

(Почти) Никой не иска Windows 11, но скоро всички ще го ползваме

(Почти) Никой не иска Windows 11, но скоро всички ще го ползваме

Най-щастливи от това ще са хардуерните производители

Причината за много потребители е, че просто Windows 10 им дава достатъчно - а и Windows 11 изисква доста по-нов компютър. Не твърде неочаквано, Microsoft обявиха, че обновленията по сигурността ще спрат за повечето ползватели през октомври 2025 г., а срещу допълнително заплащане ще има "кръпки" до 2028 г.

Развитието на персоналните компютри (особено тези с x86-базирани процесори) вече далеч не е толкова динамично, както в началото на новия век и така напълно годни за работа машини ще се окажат потенциално застрашени от кибератаки.

Microsoft ще направят Windows невъзможен за кракване

Microsoft ще направят Windows невъзможен за кракване

Компанията си представя бъдеще, в което компютрите ни са... виртуални и под наем

Не е изключено до 2025 г. Microsoft да станат готови и с Windows 12, който ще интегрира на всички нива AI разработките и инвестициите на софтуерния гигант. Тогава е твърде вероятно и Windows 11 и съвместимите с него компютри да бъдат изкуствено изтласкани от пазара.

От Microsoft не са коментирали пред "Ройтерс" екологичния ефект от отпадането на устройства, несъвместими с новата операционна система.