Проектът за строеж на „Южен поток" е закрит. Това обяви шефът на „Газпром" Алексей Милер след срещата си с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, съобщи news.bg

Припомняме, Шефчович е в Москва именно за изясняване ситуацията около Южен поток.

По думите на Милер, газопроводът „Турски поток" е единственият маршрут, по който ще могат да се доставят 63 млрд. кубически метра руски газ, минаващи в момента транзитно през Украйна.

Други варианти няма - Нашите европейски партнори са уведомени за това и сега вече създаването на инфраструктура за пренос за газ от границите на Турция и Гърция е тяхна задача", допълва Алексей Милер.

Той предупреждава, че за строителството на инфраструктурата има време максимум няколко години.

„Това е доста сгъстен график. За да може да се вместят в тези срокове, страните от ЕС трябва да започнат строежа на магистралните газопроводи още днес. В противен случай този обем газ може да се окаже и на други пазари", заявява Алексей Милер.

По време на срещата Милер е подчертал, че "Газпром" е надежден партньор, който от години системно работи за диверсификацията на доставката на ресурси и припомня ефективността на „Северен поток" и „Ямал Европа".

Настоящите усилия на „Газпром" са насочени към изграждането на газопровода към Турция по дъното на Черно море. Този проект ще обезпечи доставката на руски природен газ в обем от 50 милиарда кубически метра на границата между Турция и Гърция.

Шефът на „Газпром" посочва още, че продължава да има риск за доставките на руски газ, транзитиран през Украйна. Става въпрос за доставките за Европа през януари, февруари и март месец.

Рискът остава, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя в послединте месеци на миналата година да закупи нужните й обеми руски газ и значително намали своите запаси в хранилищата си, обясни още Милер.

Преди дни Алексей Милер беше инструктиран от премиера на Руската федерация Медведев да внимава за кражби и отклоняване на руски транзитен газ през Украйна.