Със силни търговски и банкови връзки с Гърция, България и нейните балкански съседи остават силно чувствителни към заплахата от гръцки финансов колапс, въпреки че зависимостта е по-ниска, отколкото е била преди няколко години.

Така агенция Reuters, започва анализ за това какво би се случило с България и другите балкански страни, ако в Гърция се развие негативен сценарии.

Въпреки че Атина към настоящия момент изглежда си е осигурила удължаване на своята финансова помощ, опасността от евентуално излизане от ЕС все още съществува, с риска гръцките банки, при наличие на банкова паника и масово теглене на депозити, да бъдат принудени да преустановят финансирането на чуждестранни дъщерни дружества.

Тези дъщерни дружества са концентрирани в балканските държави, като вземанията на гръцките банки (предимно отпуснатите кредити от България) възлизат на почти една пета годишния БВП на държавата, според данни за международното кредитиране от Банката за международен сетълемент (BIS).

Активите на гръцките банки в Албания, Македония и Сърбия са равни на около 18, 16 и 12 % от БВП съответно, като България изпраща около 7 % от своя износ до Гърция.

Има два въпроса. На първо място, какво е влиянието на масовото теглене на депозити в Гърция върху вложителите в други държави в тези банки?", коментира ръководителят на отдел Възникващи пазари в Commerzbank Симон Куихано-Еванс

Гръцките вложители в края на миналата седмица изтеглиха 1 милиард евро на фона на страхове за капиталови контролни мерки, ако правителството не успее да постигне споразумение с кредиторите.

В България ОББ, Пиреос Банк България и Alpha Bank са 100 % собственост на гръцки банки, а Пощенска банка е 54.2 % собственост на гръцка банка. Четири румънски банки и 3 албански банки са контролирани от гръцки дружества-майки.

Вторият въпрос е финансирането от банката майка - дали отново ще бъде възможно или местните власти трябва да се намесят за рекапитализирането на тези банки, допълва Куихано-Еванс

Той съветва клиентите да купуват български суапове за кредитно неизпълнение (CDS- т. нар. застраховки срещу фалит) и да продават хърватски CDS, за да се подсигурят срещу по-големите връзки на България с Гърция.

Недостигът на финансиране - разликата между кредити и депозити - може да бъде в размер на 5 % от БВП в България, ако гръцките банки преустановят финансирането на своите дъщерни дружества, твърдят от Bank of America/Merrill Lynch.

Но недостигът е под 2 % в Румъния и Сърбия, допълват от BofA.

Положителен факт е, че връзките са по-слаби отколкото преди няколко години. BofA изчислява, че недостигът на финансиране е бил 8% в България през 2012 и 6 % в другите две държави.

Активите на гръцките банки в България са близо 30 % от БВП през 2011, докато в Сърбия те са почти 20 %, сочат данните на BIS.