Русия държи 40 процента от световното производство на паладий. От този метал зависят цели индустрии в Европа. Особено автомобилната и химическата.

С всеки изминал ден от срещата в Женева напрежението между Русия и Запада расте. Ако една от страните пристъпят договорките от Швейцария, вече ще последват сериозни обратни санкции. Така САЩ и Европа изразиха готовност да минат на трето ниво на санкции, икономически, ако Русия не спази правилата.

Руснаците обаче от своя страна не се плашат от това. Те държат ключови за Европа природни богатства като газ и нефт. Вчера в парламентът руският премиер Дмитрий Медведев потвърди това категорично, че ако се стигне дотам, Русия „няма да има друг избор".

Но докато повечето хора се страхуват от студена зима или покачване на цената на петрола, ако Русия спре доставките на газ и петрол, пазарът трепери и от липсата на една на пръв поглед невидима суровина - паладият.

Световният пазар на паладий в абсолютни количества е малък, но Русия държи 42 процента от него. И наистина го държи в ръце. Така например най-големият производител на метала в страната „Норилск Никел"е задължен да съгласува експорта за всяка отделна страна с финансовото министерство на Руската федерация. Така политика определя кога да спрат доставките.

Общото количество на суровината в света се оценява на 200 тона, като според експертите на Barclays само тази година недостигът ще бъде близо 25 тона

Защо паладият е толкова важен?

А това вече се е случвало. През 2000 година Русия силна намаля доставките, което води до повишаване на цената на суровината с над 1000 долара на унция, а индустрията трябваше да търси спешно алтернативи.

Коя индустрия? Металът се използва най-често в автомобилостроенето. Общо 60 процента от световните нужди отиват именно в този сектор - например за катализаторите на бензиновите мотори. Други сектори,, които го използват, са електрониката и химическата промишленост. Общото количество на суровината се оценява на 200 тона, като според експертите на Barclays само тази година недостигът ще бъде близо 25 тона.

През тази година страхът от преди 14 години се връща. Заради несигурността в отношенията между Изтока и Запада цената на паладия вече нарасна с 10 процента на унция до около 800 долара. „Не е изключено да се стигне до спиране на доставките. Не бих подценил този риск", казва Ойген Вайнберг, специалист по суровините към германската Commerzbank.

Но не само Русия влияе на цената. Тя произвежда 84 тона годишно, като това я поставя на първо място. След нея обаче се нарежда Южна Африка с годишни добиви от 73.1 за миналата година. Именно там заради вече двуседмична стачка в една от важните мини производството буксува.