„Решенията на Европейската централна банка относно лихвените проценти в евро се прехвърлят бързо и оказват значително влияние към лихвените равнища в България", заяви подуправителят на БНБ Цветан Манчев по време на дискусионния форум на високо равнище в Брюксел на тема "Приветстване на България и Румъния в ЕС: Поддържане на набраната инерция за икономическа реформа".

Влиянието, което политиката на ЕЦБ оказва и сравнително бързото предаване на промените в лихвените проценти от ЕС към нас е функция от почти пълната капиталова мобилност и засилена конкуренция в банковата система в страната.

Големият дял кредити с променлив лихвен процент, както и структурата на собствеността на търговските банки в страната също оказват влияние върху преносимостта на европейската лихвена политика, заяви още Цветан Манчев.

От края на 2006 г. около 75% от активите в банковата система се управляват от финансови институции със седалища в страни членки на ЕС, а около 60% от активите се ръководят от инвеститори от еврозоната.

България ще продължи да поддържа стабилността на банковата система при запазване режима на паричен съвет, като важно условие и основа за постигане на инфлационния критерий, както и за поддържане доверието на обществеността в проекта за въвеждане на еврото, каза още Манчев.

Това прави мерките за поддържане на надеждна и стабилна банкова система сред крайъгълните камъни на Стратегията за развитие на Българската народна банка до 2009 година, допълни подуправителят на БНБ.

Българската народна банка ще прилагане навременно правото на Общността в банковата сфера и най-добрите и изпитани международни банкови практики. В съответствие с това от началото на 2007 година България въведе принципите на Базел ІІ. Централната банка внимателно следи динамиката в банковия сектор, прилага строги надзорни изисквания и е готова да използва всички налични инструменти за постигане и поддържане на набелязаното ниво на ценова стабилност, каза в заключение Манчев.

Окрупняването и концентрацията в банковия сектор у нас продължава да расте със значителен темп. След като станахме свидетели на новият бранд на мегабанката у нас Уникредит Булбанк, се очаква и сливането между ДЗИ Банк и Пощенска банка. Към второто тримесечие на 2007 г., когато ще се планира да приключи изцяло сливането на Булбанк, HVB Bank Biochim и Хеброс Банк, на банковия пазар у нас ще останат няколко големи играча и много други малки такива.