Населението на Турция е 70 милиона. Осем милиона турски жени нямат никакво образование, а само три процента са завършили висши учебни заведения - информира руската медия ВЗГЛЯД.

Това са изводите от изследване, проведено в навечерието на световния ден на жената от Центъра за изследване проблемите на жените от Егейския университет от град Измир.

„Освен осемте милиона неграмотни жени в Турция, към днешния ден 640 хиляди млади момичета не ходят на училище" - е съобщила днес за Turkish Daily News ръководителят на Центъра Нурселен Тойгар.

Освен това тя е обърнала внимание на изключително слабото представяне на жените в парламента, отбелязвайки, че в 550 местния меджлис (парламент на страната) има само 24 жени, а в правителството има само една жена - министър.

Един от главните проблеми, с който се сблъсква правителството, е насилието в семейството. „Около 57% от жените са подложени на домашно насилие още в първите дни след сватбата", като Тойгар е напомнила, че няма нищо в законите на Турция, което да загатва по някакъв начин за неравенство между половете.

„Жалко е, че тези девет процента от жените, които са подложени на домашно насилие, наричат това обичайно явление".

                                                                Снимка от Таксим, Истанбул. Автор Иван Стефанов