Акциите на азиатските борси поскъпнаха, като най-голям принос имаха развиващите се пазари. Агенция Bloomberg свързва възстановяването за втори пореден ден след големите загуби на миналата седмица с думите на американския финансов министър Хенри Полсън за глобалния икономически ръст.

Имаме стабилен ръст, ниска инфлация и високи нива на ликвидност", казал е Полсън пред репортери днес в Сеул.

Най-големите печалби в региона регистрираха Китай, Малайзия и Филипините. Австралийският индекс S&P/ASX 200 също покачи, след като правителството обяви, че за четвъртото тримесечие икономическият ръст е двойно по-бърз от предвижданото.

Индексът на Morgan Stanley за Азиатско - Тихоокеанския регион вчера се повиши с 1.8%, първо движение нагоре след разпродажбата от 27 февруари, която забърса $3.3 трилиона пазарна стойност по света.

В японския Nikkei 225 Stock Average акциите на Canon и Sony поевтиняха, след като йената поскъпна и това породи притеснения, че стойността на японския износ ще намалее. Спрямо долара, йената се търгуваше на ниво 116.21 от вчерашните 116.89. Спрямо евро, йената се засили на 152.45 от 153.08

Проектантските компании Mitsui Fudosan и Mitsubishi Estate поскъпнаха в следствие на прогнозата, че по-високите цени на земята ще повишат приходите. Най-голямата в света минна компания  BHP Billiton повиши пазарната си стойност след като цените на металите поскъпнаха.

Анализатор обобщава моментното настроение на азиатските борси така: „Всеки, който се боеше да инвестира в акции поради притеснения за глобалния ръст, сега може да преразгледа мнението си. Доверието на борсите нараства и това вече започва да се изразява в сектора на металите".