Българските фирми могат да регистрират ДДС-номер в Гърция и така да освобождават стоките си на митница и да заплащат ДДС, ако е дължимо, на първата входна точка в ЕС.

Това стана ясно на семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата.

Регистрацията на гръцки ДДС-номер може да стане чрез т. нар. Данъчен представител, който ще представлява българската фирма пред съответните митнически, данъчни и общински власти в Гърция.

Данъчният представител може да бъде местно физическо или юридическо лице, притежаващо необходимите компетенции.

Българските компании, регистрирали в Гърция ДДС-номер, ще имат право да изпълняват всички търговски дейности - внос, износ и продажба на гръцкия пазар, като всяка местна фирма. Стоките, пристигнали в Гърция, могат да бъдат продадени както на място, така и реализирани във всички останали страни от ЕС, или изнесени в трети страни.

Упълномощеният от българската фирма Данъчен представител в Гърция ще извършва освобождаването на стоките от митница, ще подава периодично необходимите ДДС документи, ИНТРАСТАТ форма и ще води счетоводната отчетност за трансакциите, извършвани чрез гръцкия ДДС - номер.

За получаване на данъчен номер и започване на дейност в Гърция, българската фирма трябва да упълномощи Данъчен представител и да предостави следните документи:

  • Пълномощно от фирмата до определения данъчен представител.
  • Удостоверение от данъчните власти в България относно дружеството - наименование, адресна регистрация, български данъчен номер.

Посочването на българския данъчният номер на фирмата е необходим, за да може да оперира в рамките на ЕС.Той трябва да е деклариран чрез съответната данъчна служба в България в системата VIES.