В България има условия съвсем скоро голф туристите да достигнат годишно 500 000 души, заяви на пресконференция в един от голф комплексите край Балчик президентът на световната организация на голф журналистите Юси Яконкари, предаде агенция "Фокус".

В България вече има действащи четири голф игрища, строи се пето по ред. Два от тези курорта се намират на брега на Черно море, между Балчик и Каварна. Другите две голф игрища са разположени в близост до столицата.

Според Яконкари, към момента в страната ни плюсовете са повече от минусите в развитието на този вид туризъм и всичко изглежда много обещаващо. От една страна само на северното ни Черноморие има вече две действащи подписани голф игрища (дизайнът им е на известни специалисти като Ян Узнам и Гари Плейър).

Строи се и трето такова игрище. Природните условия са уникални, подчерта Яконкари. Той отбеляза също немаловажния факт, че в момента в България се поддържат ниски цени, което прави страната ни доста привлекателна като голф дестинация.

Тази позиция бе подкрепена и от Борис Борисов, мениджър и собственик на престижен наш голф туроператор. Борисов заяви, че в момента цените за седмична почивка в голф курорт у нас са с 30% по-ниски в сравнение с Турция, например.

Ако в Анталия за седем дни голф туристът трябва да плати 1000 евро, в България цената се движи между 500 и 700 евро. Голф туристите ни са от цяла Европа, но главно от Англия, Швеция и Финландия, където лятото е много кратко.

Така, както са организирани голф курортите у нас, те привличат голфъри, които са малко над средното ниво като финансови възможности, което също е голям плюс, подчерта Юси Яконкари.

Той препоръча да се поработи още малко за подобряване на достъпа до този вид туризъм в страната - да се подобри инфраструктурата, да се улесни пътуването на туристите и да се рекламира повече.

Дори и на този етап България може да определена като една от най-добрите голф дестинации в Европа заради това, че е нова, различна и интересна, категоричен е президентът на световната организация на голф журналистите.

На въпрос на чуждестранен журналист откъде идват капиталите за строеж на голф курорти у нас, Борис Борисов отговори, че 90 % от капитала е български и от частен характер.