Очакваме последното становище на правителството за намаление на разходите в бюджетните ведомства с 10%. Мярката е оценена на 450 млн. лв., каза пред агенция „Фокус" Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа" във връзка с днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се очаква да приключи своята работа.

Сред мерките за стабилизиране на фикса, по които има постигнато съгласие от участниците в тристранния съвет за сътрудничество са приватизацията, емитирането на облигационен заем, продажбата на част от земите на Държавния поземлен фонд.

„Това са мерки с много средства в тях. Ако търсим 1.6 млрд.лв., които липсват, целият този пакет от мерки гарантира това. Друг е въпросът, че някои от мерките са подценени и могат да дадат и по-добри резултати, но могат да дадат и по-лош резултат", посочи Манолов.

При окончателното финализиране на пакета от антикризисни мерки ще бъдат изготвени два протокола, в които ще бъдат вписани мерките, по които има съгласие от социалните партньори и още един, в който ще бъдат мерките, по които няма съгласие.

„Ние вчера настояхме средствата за заплати да бъдат извадени пред скоба и да не са обект на тези намаления. Тоест да се намалява 10%, но не от заплати, като нашата теза беше, че във ведомствата вече са извършени съкращения и не бива това да продължава нататък.

Друг е въпросът, как ще процедират тези ведомства, които не са извършили тези съкращения, може някакъв по-гъвкав режим да се приложи", посочи Манолов.

Още вчера е била приключена темата за евентуално увеличение на ДДС. „Съгласихме, че със заместващи мерки, които отменят потребността от увеличение на ДДС", посочи Манолов.

„Нашето мнение продължава да бъде, че извън цената на природния газ, която не зависи от нас, всички други цени нямат причина да бъдат увеличавани, ако не е увеличена входната цена на електроенергията, която се произвежда от АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица Изток" и другите два големи ТЕЦ-а Варна и Бобовдол", посочи вицепрезидентът на КТ „Подкрепа".

Манолов заяви, че проблем представлява фактът, че по закон Националната електрическа компания е задължена да закупува електроенергията, която се произвежда по така наречените зелени технологии.

„Това е над 20 пъти по-скъп ток. Въвеждането на такива нови източници увеличава цената на тока автоматично, но това е неща, по което тепърва ще трябва да търсим някакъв изход", коментира Манолов.

Според него една от най-важните мерки на пазара на труда е обезщетенията при безработица да нараснат, както и обезщетенията по фалити на предприятия. „Вървим постепенно към възстановяване на законовата норма, която казва, че обезщетението при безработица варира в зависимост от осигурителния доход на лицето", заяви Димитър Манолов.