Най-добре е да се поиска дерогация за всички български централи, което означава те да продължават да получават безплатно необходимите им квоти емисии парникови газове, но да ги гарантират с инвестиции в пречиствателни съоръжения. Това заяви на пресконференция днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Според него само така ще се постигне постепенно покачване на цената на електроенергията.

От следващата година производствените централи ще трябва да купуват квоти въглероден двуокис, което ще оскъпи цената на електроенергията с до 10% в цената на едро и до 7 на сто за цената за крайния потребител, уточни Семерджиев. Ако бъде постигната дерогация, ефектът ще е още по-малък.

Проблемът е съществен и работим за решаването му с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), каза още председателят на ДКЕВР. По време на обществено обсъждане на промени в наредбата за определяне на цените на електрическата енергия Николай Ненков, заместник-председател на КНСБ, заяви, че ефектът ще е повишаване на цената на тока с 15-20 процента.

Изчисленията на МИЕТ показват, че цената на електричеството през 2013 г. без дерогация трябва да се повиши с около 25%, с дерогацията ограничаваме това повишение до 11%. Данните са при цена на тон емисии въглероден двуокис от 15 евро. От 2013 година всички въглищни централи трябва да купуват всички емисии въглероден двуокис. От тгова централите, които участват в плана, няма да купят 100% от емисиите, които са им необходими, а само 30 % или дерогацията ще бъде 70%.

През 2020 г. обаче ще трябва да купят всички емисии. Освобождаването на централите от задължението да купуват определен процент от квотите за емисии въглероден двуокис обаче носи задължение да инвестират тези средства в собствените си компании в подходящи технологии, свързани с опазването на околната среда.

Миналата седмица председателят на регулаторната комисия обяви, че минималното поскъпване на тока, което може да се очаква за защитените потребители от средата на следващата година, ще е 7-8 на сто. Две основни причини за това посочи Семерджиев.

Първата е свързана с преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Нейната тежест ще зависи и от броя въведени в експлоатация ВЕИ.

Другата основна причина е изтичането на срока за ползване на безплатни емисии от производителите на енергия. В момента, в който те ще трябва да купуват емисии на пазарни цени, тяхната продукция ще се оскъпи, а от там и цените в микса, поясни председателят на ДКЕВР.

На днешната пресконференция Семерджиев каза, че се обобщават данните от проверките на двете електроразпределителни дружества Е.ОН и ЕVN във връзка с липсата на ток в бедстващите райони преди седмици. Докладът ще бъде готов следващата седмица.

Най-вероятно една от причините за продължилото по-дълго отстраняване на авариите е, че не е била създадена достатъчно добра организация, прогнозира Семерджиев. Основните принципи, които двете ЕРП-та са следвали, е да отстранят авариите в населени места с най-много потребители.