Кой не обича повишенията? Този, който е получил повече отговорности, но не и повече пари. Т.нар "сухо повишение" не е нещо ново, но според статистика, цитирана от WSJ, в САЩ работодателите, които прилагат този модел, за 6 години са се увеличили с 5 на сто до 13%.

Според експерти в подобна ситуация по-често попадат жени. "Жените са склонни да смятат, че трябва да кажат "Да", защото няма да получат втори шанс или защото не са достатъчно уверени, за да преговарят и да кажат "Заслужавам повече, защото ми възлагате повече отговорности", коментира пред Си Би Ес авторът на статията по темата в деловото издание Рей Смит.

7 фрази, които да използвате на работното си място, за да сте по-успешни

7 фрази, които да използвате на работното си място, за да сте по-успешни

За какво да внимаваме...

Две трети от дамите са на мнение, че получават нечестно ниско заплащане, става ясно от анкета на портала Glassdoor, от която също така се разбира, че за една и съща работа жените получават 20% по-малко пари от мъжете на всяко образователно ниво.

Как да реагира служителят, когато му се предложи по-важна роля в компанията без промяна във финансовите параметри. Според Рей Смит такава ситуация задължително трябва да доведе до преговори, в рамките на които двете страни да изложат своите гледни точки.

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

6 причини за прегаряне на работното място и как да ги коригираме

Тези съвети са полезни не само за служителите, но и за техните шефове

По думите му "сухото повишение" има и своите плюсове. "Имаш достъп до професионална мрежа, с новата по-висока титла срещаш хора, които не е сигурно, че би срещнал на по-ниска позиция - това е шанс за по-бързо изкачване", коментира Смит, като добавя, че така служителят има по-добри шансове при прехвърляне в друга компания.

7 "забранени" фрази на работното място

7 "забранени" фрази на работното място

Една, дори, небрежно изречена дума може значително да влоши имиджа на служителя

LinkedIn в този случай помага - имате платформа, в която да кажете на света на каква нова висока позиция работите, какви отговорности поемате и т.н. А рекрутърите и потенциалните бъдещи мениджъри следят.

Така 2-3 по-мизерни като за обема на работа заплати могат да се превърнат в път към истински кариерен скок.