Днес правителството има основание да се гордее, заяви главният прокурор Борис Велчев във връзка с доклада на ЕК за напредъка на страната. Това очевидно е най-добрият доклад за България, но той е и достатъчно критичен.

Главният прокурор обърна внимание основно на четири препоръки и забележки към прокуратурата, които се посочват в доклада на ЕК. Първата от тях е да бъде задълбочено институционализирането на специализираното звено за противодействие на организираната престъпност.

Според него чрез така специализирана прокуратура за противодействие на организираната престъпност би се получила най-ярката институционализация. В доклада си ЕК препоръчва по-широк и всеобхватен похват към престъпленията против финансовите интереси на ЕС.

По думите на Велчев, въпреки че действията на звеното за борба с евроизмамите се оценяват положително, препоръките са да се потърси разследването на тези престъпления в един по-широк контекст.

За целта трябва да се направи анализ на поведението на длъжностни лица от държавната администрация и да се потърсят връзки с организираната престъпност на т.нар. „бели якички".

Велчев определи тези препоръки като основателни. Като абстрактна, но изключително важна, препоръка той нарече текста в доклада на ЕК, според който трябва да се анализира цялостната дейност на прокуратурата със съдействието на чуждестранни експерти.

Предварителните проверки на прокуратурата често дублират действия, които трябва да се извършат повторно в съдебната фаза. Велчев препоръча да се образуват по-често наказателни производства, отколкото прокуратурата да води продължителни проверки.

Препоръка в доклада е също новия НК да бъде предходен от една декриминализация. Става дума за отпадането на част от текстовете от НК, които могат да бъдат поети от други санкционни органи.

На въпрос дали съдебната система е абдикирала от битовата престъпност Велчев посочи, че постигнатото не е достатъчно. По думите му продължава да бъде голям броят на лицата с поне 4 висящи дела за битови престъпления, които все още са на свобода.

Трябва да бъдем реалисти, призна Велчев и допълни, че такива случаи се дължат на недобрата работа на прокуратурата.

Това е най-добрият доклад до този момент, коментира и премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. Борисов заяви, че правителството ще подготви план за изпълнение на препоръките.

По думите му заедно с МС ще бъде подготвен този план, чрез който критиките ще бъдат преодолени в срокове.

За обществените поръчки премиерът заяви, че ще се разработи програма, съгласно която всеки министър трябва да отговаря за конкретните обществени поръчки. Още от утре ще работим по този план, категоричен е Борисов.

Депутатът Моника Панайотова, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, коментира за Портал Европа днешният доклад на Европейската комисия, като заяви, че това е един от най-добрите доклади и не случайно и премиерът спомена няколкократно моментът, че за първи път се уточнява напредъкът по всички показатели в механизма за сътрудничество и оценка.

Според нея докладът е един мотиватор за правителството да ускори още повече реформите, да се повиши степента на готовност да се изпълнят препоръките на ЕК, което беше дадено като ясен сигнал от страна и на премиера.

Моментите, които аз очертавам, четейки го са три. Първият е моментът, че се отбелязва, че има силна политическа воля и политическа решимост. Вторият е, че има устрем за реформи - нещо което липсва в доклада за Румъния, доколкото се запознах с него. Третият момент е качеството на информацията. Този кръг - политическа воля, готовност за реформи и комуникация определено ни показва, че правителството върви в правилната посока, допълни Панайотова.