Година и 6 месеца се водят преговорите за магистрала "Тракия", времето ни притиска и нямаме повече време за губене, каза от ефира на Нова ТВ министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Няма никакви задкулисни игри, просто беше време да поставим на масата условията и да видим ще бъдат ли приети те или не, заяви още Мутафчиев.

Ако концесионерът се съгласи -добре, ако не- продължаваме нататък, но нямаме повече време за протакане и преговори с този концесионер, категоричен беше министърът.

До 2010 година магистрала "Тракия" трябва да е напълно готова.

Едното основно условието за магистрала "Тракия" е тя да се пуска в експлоатация поетапно, а не да се чака да бъде изградена изцяло и чак тогава да бъде открита за движение. Приоритет е довършването първо на отсечката София -Бургас и чак след това другите й части.

Идеята за концесионирането на магистрала "Тракия" е с 10 годишна давност, но досега я спираше липсата на пари, каза от ефира на бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

План Б, ако португалците не приемат условията ни, е да прекратим процедурата за концесията с тях и да я открием наново с други участници до края на годината, каза Гагаузов. Убеден съм, че ще има голям интерес, заключи министърът.

Автомагистрала "Струма" ще бъде построена на принципа на публично- частното партньорство, магистрала "Марица"- ще бъде финансирана от Кохезионния фонд, ако проектът не се защити там, държавата има готовнот да поеме финансирането.

Магистрала "Черно море" също ще бъде изградена чрез публично-частно партньорство.

Въпрос на приемане на конкретни решения и воля на правителството е срокът, в в който ще бъдат завършени всички магистрали у нас, каза още Мутафчиев. По думите му до 2009 г не могат да бъдат довършени всички проекти.

Според него 10 години е оптимистичният период за построяването на всички магистрални пръстени, но 15 години е по-реалистичният.