Fresenius, най-големият производител на интравенозни медикаменти в Европа направи стъпка за навлизане на американския пазар чрез придобиването на APP Pharmaceuticals, съобщава Bloomberg.

Дъщерното дружество на германската компания Kabi ще плати $3.7 млрд. за придобиването на американската фирма, като освен това поема задължението да покрие дългове в размер на още 940 млн. долара.

Според Улф Шнайдер, изпълнителен директор на немския фармацевтичен гигант придобиването на АРР „ще улесни налагането на продуктите и на американския пазар".

Американската компания ще даде на немската фирма дълго търсената платформа за навлизане в Северна Америка, което е важно с оглед бързо растящия пазар на интравенозни медикаменти в САЩ. От Fresenius прогнозират, че след придобиването да новата компания няма да отчете печалба в първата си година.

От немската фирма смятат, че американското им поделение ще излезе на зелено чак през втората година след поглъщането, като за финансиране на сделката се очаква да бъдат използвани средства от целеви кредити и продажба на акции, а посредници ще бъдат Deutsche Bank, Credit Suisse и JP Morgan.

В момента APP предлага над 100 продукта, които се прилагат на пациентите чрез интравенозни системи и чрез инжектиране. Компанията е единственият доставчик на хепарин в стъклени опаковки, след като останалите производители прекратиха производството му заради опасения за сигурността на продукта.

Новината за придобиването не беше посрещната добре от акционерите и инвеститорите, тъй като предложената цена от 23 долара за акция на АРР е с близо 30% по-висока от стойността от $17.82, при която приключи търговията миналата седмица.

Това доведе до спад на акциите на Fresenius с 9.446% днес, като в 16:00 часа българско време цената им достигна до 49.37 евро.