Един от най-големите оператори в безмитната търговия в света - германската "Хайнеман" (Heinemann), има сериозни инвестиционни намерения към българския пазар, пише в. "Пари".

Компанията официално е депозирала интереса си в писмо до министър-председателя Сергей Станишев. Писмото е подписано от члена на борда на директорите на "Хайнеман" Кристоф Нойсер с дата 29 април, съобщиха от Българската асоциация за безмитна търговия.

"Хайнеман" желае чрез договор за управление да работи съвместно с българските безмитни оператори, като поеме цялостния мениджмънт и контрол на дейността. Компанията възнамерява да инвестира в изграждане на модерни търговски обекти по сухопътните ни гранично-пропускателни пунктове.

"Искаме да участваме в развитието на пазара, като разнообразим портфолиото от стоки с международни търговски марки, а също и с нашия опит и ноу-хау в снабдяването и оперирането на европейски погранични магазини", се казва в писмото. "Хайнеман" има обекти в Чехия, Полша, Румъния, Германия, Гърция.

Подобни намерения има и ирландската "Ер Рианта Интернешънъл" (AER Rianta Int.), която също е сред водещите безмитни оператори в света. Нейни представители вече са водили преговори с наши безмитни оператори, а в момента текат уточнения с ирландското посолство в София, тъй като компанията е 100% държавна собственост.

Друга мултинационална компания - "Нюанс" (Nuance), привлечена от интереса на "Хайнеман", също извършва сондажи у нас, съобщиха от българската браншова асоциация. Голяма петролна компания от страна от ЕС пък се интересува от безмитните ни бензиностанции. Същият интерес имало и от компания от ОНД.