Решили че цяла седмица упорит труд стига, в края на последната за седмицата борсова сесия, търгуващите на БФБ решиха да не остават прекалено "дълги" и прибраха част от печалбите си.

Като цяло търговията бе белязана от характерните за петък особености. По-малък брой сделки, по-малки обеми (извън модерните големи пакети) и по-нисък оборот. В началото на търговията опитните играчи създадоха впечатлението че ще сме твърдо и само нагоре, като по този начин увлякоха всички след себе си. В края на сесията обаче част от играчите предпочетоха да затворят по своя преценка част от позициите си ,което веднага се отрази преобладаващия зелен цвят на "борсовата картина".

В резултат почти половината от компаниите в индексите приключиха борсовата сесия с понижения в средната цена. Това не се отрази кой знае колко на индексите, поради подема който имаха от сутринта и освен BG40, всички останали индекси затвориха с минимални повишения.
Печелившите към губещите в състава на индексите бе 27 към 15

SOFIX - 454.34 (+0.82%)
BG40 - 126.65 (-1.04%)
BGTR30 - 340.82 (+0.63%)
BGREIT - 42.11 (+0.63%)

Интересът към покупка акциите на ЦКБ остана непоклатим и те с явно превъзходство лидерстваха в класацията по брой сделки. В резултат на края на борсовата сесия добавиха нови 5.61% към средната си цена до 1.62лв.

С най голямо процентно покачване в SOFIX се отличиха книжата на Монбат със своите 7.34% до 6.95лв. С 3.06% пък покачиха книжата на Софарма, до 3.81лв. при прехвърлени над 28хил. книжа. С едно 2 лирични отклонения, от началото на месеца книжата поскъпнаха с 28.41%.

Химимпорт-ите наддадоха с по 1.20%, достигайки 2.73лв. Обемите им от началото на месеца остават стабилни, 60хил за обикновените и 120хил. за привилегированите, като си остават почти най стабилните акции на БФБ, макар и с неособено високите си от началото на месеца повишения.

Въпреки че стартираха добре в ранната търговия, акциите на ПИБ баха натиснати от разпродажби в края на сесията, като средната цена бе снижена до 3.07лв., асобено след продажбата на пакет от 10хил. акции на цена от 3.05лв. Понижението е с 2.33% за днес, но като цяло книжата на трезора са със стабилен възход за месец август от 39.10%.

с по над 7.5% спадна средната цена на Меком АД, и Етропал АД до съответно 0.91лв. и 1.88лв. след сключени по 5 сделки и не особено големи обеми.

Пазарът на компенсаторни инструменти продължи да бъде волатилен, но за 10-те борсови сесии от началото на месеца цената на компенсаторните инструменти остана на ниво 0.26лв. и при трите вида инструменти.

Въпреки че спекулантите са настроени с оптимизъм за нови покачвания, следващата седмица е възможна известна корекция на цялото движение на SOFIX, стартирало на 29 юли( виж. техн. анализ).