Канадската компания BlackBerry изненада пазара, след като обяви печалба за четвъртото тримесечие, съобщават световните агенции. Някогашният производител на едноименните смартфони е на крилете на успешния си бизнес в сферата на киберсигурността.

Компанията отчете коригирана нетна печалба в размер на 3 цента на акция за тримесечието, приключило на 29 февруари, в сравнение със средната прогнозна оценка на анализаторите за загуба от 3 цента.

Краят на една ера: Класическите BlackBerry стигнаха края на живота си

Краят на една ера: Класическите BlackBerry стигнаха края на живота си

Компанията спира поддържката им

Тримесечните приходи на компанията възлизат на 173 млн. долара, което надхвърля средната оценка на анализаторите за 154,78 млн. долара.

Приходите на звеното за киберсигурност, което предоставя интелигентен софтуер за сигурност на предприятия и правителства, нараснаха с 5% на годишна база до 92 млн. долара, а приходите от бизнеса с интернет на нещата (IoT) скочиха с 25% до 66 млн. долара.

През февруари компанията съобщи, че е съкратила 200 работни места и е напуснала някои офиси, и че цели да увеличи годишната си печалба със 100 млн. долара.

Феновете на Blackberry ще трябва да се сбогуват с марката. Отново

Феновете на Blackberry ще трябва да се сбогуват с марката. Отново

Производството на телефоните спира и не се знае дали ще бъде подновено

През декември компанията се отказа от плановете си за първично публично предлагане (IPO) на своя бизнес в областта на интернет на нещата, но все още очаква да раздели бизнеса в областта на интернет на нещата и киберсигурността в напълно самостоятелни подразделения.

BlackBerry очаква приходи за първото тримесечие на 2024 г. в диапазона 130-138 млн. долара, което е под прогнозата на анализаторите за 151,12 млн. долара.