Онлайн гигантът при търговията на дребно Robinhood - компанията, основана от българина Влад Тенев, отчете втора поредна тримесечна печалба, съобщават световните агенции. Новината идва на фона на предстояща съдебна битка с американските регулатори, за която Money.bg писа.

Компанията отчита ръст на приходите, благодарение на по-високи лихви и търговия с криптовалута, коментират бизнес анализатори.

Нетната печалба за първото тримесечие на дружеството е $157 милиона, или 18 цента за акция, което е над очакваната средна оценка от 6 цента за акция, пише Bloomberg.

Robinhood на Влад Тенев се сблъска с US регулаторите

Robinhood на Влад Тенев се сблъска с US регулаторите

Задава се съдебна битка със SEC

Нетните приходи на Robinhood са се увеличили с 40% до $618 милиона, подхранвани от приходите от трансакции и по-високите краткосрочни лихви, става ясно от изявление на компанията. Приходите от криптовалути са нараснали с цели 232% до $126 милиона.

Снимка 512813

Източник: GettyImages

Битката с американската Комисия за ценните книжа и борсите

Преди броени дни Robinhood беше официално уведомена за започната от регулатора процедура в САЩ, която е за нерегламентирана търговия с ценни книжа заради предлагането на криптовалути.

"Продължаващите атаки на SEC срещу крипто, заедно със скорошните предложения за нови правила са част от поредния неправомерен опит административно да бъдат задушени иновациите", написа в социалните мрежи българинът Влад Тенев, който се оплака от "регулаторна атака" срещу бизнеса и инвеститорите отвъд океана.

Robinhood не е платформа за крипто "по рождение", но от 2018 г. предлага Биткойн и Ether на своите потребители. През миналата година бившият член на SEC и настоящ директор по правните въпроси в компанията Дан Галахър обясни по време на изслушване във Вашингтон, че се следва възможно най-предпазлив подход - с едва 18 предлагани токена и то без възможности за заеми и стейкинг (залагане).

Robinhood на българина Влад Тенев стартира крипто търговия без комисионни в ЕС

Robinhood на българина Влад Тенев стартира крипто търговия без комисионни в ЕС

Приложението Robinhood Crypto вече е активно