Началното жилищно строителство в САЩ през март отбеляза изненадващ спад с 5.8% м./м. до 654 хил.броя жилища на годишна база (при средни прогнози на пазара за повишение с 0.7% м./м. до 704 хил.броя) след спада с 2.8% м./м. до 694 хил.броя за февруари месец (низходяща ревизия от 698 хил.броя). Това е спад в началното жилищно строителство в САЩ за втори пореден месец и сигнал, че жилищният сектор продължава да се мъчи да възстанови. Все пак тези данни са доста над рекордното дъно от 478 хил.броя жилища ударено през април 2009г., но доста под историческото средно ниво на началното жилищно строителство.

Началното жилищно строителство на еднофамилни жилища (което формира около 71% от целия жилищен пазар) през март спада с 0.2% м./м. след спада с цели 9.0% м./м. през февруари месец. Началното жилищно строителство на многофамилни жилища през март в САЩ пада с цели 16.9% м./м.

Разрешителните за строителство в САЩ през март обаче качиха с цели 4.5% м./м. до 747 хил.броя (при прогнози на пазара за спад с 0.3% м./м. до 710 хил.броя) спрямо разрешителни за 715 хил. през февруари, което е най-високото ниво от септември 2008г. насам и сякаш е сигнал за по-нататъшно възстановяване на жилищния сектор в страната.

Като цяло данните са смесени и нов сигнал за трудностите при възстановяване на жилищния сектор в САЩ.