Нелегалната търговия и бързото увеличаване на използването на речен пясък може да доведе до недостиг на най-важния ресурс за строителство до 2050 г. Почти невъзможно е да се предотврати нелегалния добив на пясък - той почти не се различава от обикновения добив на пясък. От своя страна ниската бариера за влизане в този престъпен бизнес води до още по-голямо ограбване на ключов ресурс. Ако светът не ограничи добива на пясък, цели екосистеми ще бъдат изложени на риск от унищожение, а разчистването на крайбрежните зони ще доведе до увеличаване на сушите. Изход от ситуацията може да бъде намаляване на глобалния автомобилен парк или добавяне на продукти от пластмасови отпадъци в бетон. Въпреки това, постигането на напредък в тази област в средносрочен план ще бъде изключително трудно - властите на редица страни често се възползват от незаконния добив на пясък, пише Lenta.ru.

Повечето пясък не е подходящ за строителство

Пясъкът е вторият най-консумиран ресурс след водата. В света има много видове пясък. Но по-голямата част от тях не са подходящи за влагане в бетон. Огромните запаси от пустинен пясък, например са малко полезни за строителството, тъй като закръглените му зърна са твърде гладки и не прилепват добре едно към друго. Циментовият разтвор, направен от такъв пясък, е с лошо качество, а бетонът е с недостатъчна якост.

Енергията на бъдещето ще се съхранява в... пясък

Енергията на бъдещето ще се съхранява в... пясък

Войната в Украйна ще доведе до революция при батериите

Има и крайбрежен пясък, но той съдържа твърде много сол, което също влияе негативно на устойчивостта на строителните конструкции към външни влияния (например природни бедствия) и впоследствие може да доведе до образуване на пукнатини. Тези видове пясък обикновено се използват след цялостно измиване, но дори и това не елиминира всички рискове. Така физикогеографът от университета Макгил Мете Бендиксен призна, че именно евтиният и нискокачествен крайбрежен пясък, активно използван при строителството на сгради в Турция и Сирия, може да увеличи щетите от мощното земетресение през февруари 2023 г.

Идеалният вариант за строителство е речният пясък, чиито зърна имат ъглова форма и допринасят за по-силна връзка с други компоненти на бетона. Годишната глобална употреба на този вид пясък се оценява на около 50 милиарда тона. 

Такива големи обеми на търсене на речен пясък се обясняват с незаменимото му приложение в строителния сектор. Само за построяването на една къща са необходими средно около 200 тона пясък, за всеки километър от магистралата - до 30 хиляди тона, а за построяването на атомна електроцентрала - 12 милиона тона. В допълнение, по-малките разновидности на речен пясък се използват активно за производство на стъкло, а най-малките се използват за създаване на слънчеви панели и микрочипове. На фона на глобалния строителен бум от 1900 г. до 2010 г. световното търсене на речен пясък се е увеличило 23 пъти, като до 2060 г. според експерти ще достигне рекордните 82 милиарда тона.

Ако търсенето на речен пясък продължи да расте бързо, светът може да се изправи пред недостиг до 2050 г.

Китай отчаяно прибягва до "пирати" за добива му

Дисбалансът започна да се появява на световния пазар през 2010 г. на фона на строителния бум в редица азиатски страни, предимно в Китай и Индия. Например от 2011 до 2013 г. Китай е консумирал повече цимент от САЩ за целия 20 век - 6,6 срещу 4,5 гигатона.

В опит да задоволи апетита си, още през 2019 г. Китайската комунистическа партия се насочва към своя съсед Тайван. В отговор бреговата охрана на Тайван разположи множество дронове и водни оръдия, за да възпира нахлуващите"пирати". Като цяло китайците се фокусират върху управлявания от Тайван остров Мацу - архипелаг, състоящ се от 19 острова.

Дейността на Китай в региона и оставя Тайван с "големи разходи и морска деградация", пише Foreign Policy.По думите на президентът на Японския изследователски институт за стратегии за сигурност Сусуму Такаи Китай няма достатъчно пясък, за да продължи своите строителни проекти в различни китайски градове.

Китайският режим не смята дейността си за незаконна, защото ККП твърди, че Тайван е част от Китай.

Пясъкът в света е на привършване, а Китай отчаяно прибягва до "пирати" за добива му

Вторият най-консумиран ресурс в света след водата е на привършване. Китай прибягва до "пирати" за добива му

В опит да задоволи апетита си, още през 2019 г. Китай се насочва към своя съсед Тайван

И други части на Азия са засегнато от алчността на ККП. Reuters съобщи, че миналата година китайски "пирати" са забелязани във военноморската база Ream в Камбоджа. Неслучайно драгерите се оказаха в същия район, където Пекин финансира строителни проекти и развитието на различни пристанищни съоръжения.

През юни 2022 г. The Washington Post публикува материал за изграждането на тайна военноморска база в Камбоджа от китайците. Пясъкът, изглежда, не е единствената причина, поради която Китай се интересува от Камбоджа.

Разбира се Китай не е единствената страна, която се стреми по всякакъв начин да си осигури пясък. Това е глобална криза, която засяга САЩ също толкова, колкото и Китай.

На фона на бързото нарастване на търсенето на азиатския пазар, глобалното търсене на пясък за първи път надхвърли предлагането на легалния пазар. До края на 2010-те години стойността му започва да расте по-активно. Ако през 2000 г. цената на тон пясък беше малко над 7 долара, то през 2020 г. тя беше близо 11 долара. Ако дисбалансът между търсенето и предлагането се запази дълго време, тогава до 2100 г. цената на тон пясък ще достигне 19 долара. Легалният сектор обаче представлява само малка част от световния пазар на пясък - основните количества се продават на черния пазар.

Да си купиш пясък за $34 милиона, но в Дубай: Една сделка, която постави рекорд в ОАЕ

Да си купиш пясък за $34 милиона, но в Дубай: Една сделка, която постави рекорд в ОАЕ

Върху парцела ще построят имение по поръчка