Светът напоследък изпитва недостиг на почти всичко: царевица, кафе, пшеница, соя, картон, полупроводникови чипове, подходящи квалифицирани работници и т.н Време е да добавим и пясъкът към този списък. Това е най-добиваният съществуващ твърд материал в света.

Значението на пясъка не може да бъде възприето достатъчно добре. Водата е най-консумираният природен ресурс в света, но пясъкът е на второ място. Всеки строителен проект разчита на използването на точния вид пясък. Сега изглежда, че имаме нужда от повече пясък, но може да нямаме достатъчно, пише Zero Hedge.

Но как е възможно пясъкът да свърши? В края на краищата 33% от Земята е покрита с пустини и много от тези пустини изобилстват от пясък. Това е вярно, но пустинният пясък, както морският пясък, нямат качествата, необходими за изграждането на къщи, небостъргачи, пътища и мостове. С други думи, когато става въпрос за света на строителството, както пустинният, така и морският пясък са напълно безполезни. От там идва и надпреварата за осигуряване на ограничените количества подходящ пясък.

Недостигът поражда отчаяние и това е особено осезаемо в Китай. Китайската комунистическа партия (ККП) разчита на "пирати", за да атакуват съседните страни. "Пиратите" грабят от години. В последно време се насочват към Тайван, лишавайки острова от ценните му залежи.

Светът ще се изправи пред недостиг на ... пясък

Светът ще се изправи пред недостиг на ... пясък

През последните две десетилетия нуждата от пясък се утроява

Търсенето на пясък нараства и вероятно ще се увеличава сериозно през следващите три - четири десетилетия, а Китай е страна с ненаситен апетит за строителство. Това не бива да ни изненадва като имаме предвид изграждането на пътища, мостове и сгради там.

В опит да задоволи апетита си, още през 2019 г. ККП се насочва към своя съсед Тайван. В отговор бреговата охрана на Тайван разположи множество дронове и водни оръдия, за да възпира нахлуващите"пирати". Като цяло китайците се фокусират върху управлявания от Тайван остров Мацу - архипелаг, състоящ се от 19 острова.

Дейността на Китай в региона и оставя Тайван с "големи разходи и морска деградация", пише Foreign Policy.По думите на президентът на Японския изследователски институт за стратегии за сигурност Сусуму Такаи Китай няма достатъчно пясък, за да продължи своите строителни проекти в различни китайски градове.

Китайският режим не смята дейността си за незаконна, защото ККП твърди, че Тайван е част от Китай.

И други части на Азия са засегнато от алчността на ККП. Reuters съобщи, че миналата година китайски "пирати" са забелязани във военноморската база Ream в Камбоджа. Неслучайно драгерите се оказаха в същия район, където Пекин финансира строителни проекти и развитието на различни пристанищни съоръжения.

Неутолимата жажда за пясък на Китай унищожава девствените плажове на Мозамбик

Heyтoлимaтa жaждa зa пяcъĸ нa Kитaй yнищoжaвa дeвcтвeнитe плaжoвe нa тази страна

Наводнение, предизвикано от минна дейност, разруши жилищата и поминъка на местните жители

През юни 2022 г. The Washington Post публикува материал за изграждането на тайна военноморска база в Камбоджа от китайците. Пясъкът, изглежда, не е единствената причина, поради която Китай се интересува от Камбоджа.

Разбира се Китай не е единствената страна, която се стреми по всякакъв начин да си осигури пясък. Това е глобална криза, която засяга САЩ също толкова, колкото и Китай.