Министерството на икономиката и устойчивото развитие на Грузия обяви търг за започване на работите по удълбочаване (драгиране) на морското дъно на селището Анаклия в западната част на страната, където ще бъде построено първото дълбоководно пристанище в Грузия, съобщават от ведомството.

Тръжните документи са изпратени до четири водещи в света компании в сектора: Boskalis, DEME, Jan De Nul и Van Oord. Както смятат от министерството, посочените компании имат богат опит в областта на проектирането и провеждането на морски дейности. По-голямата част от изграждането на новото пристанище се състои в удълбочаване на дъното му, а тези компании притежават 80% от специализираните кораби в света, които могат да извършват такъв вид работа.

Предвижда се в рамките на следващите 45 дни Министерството на икономиката на Грузия да посочи за победител компанията, която предлага услугите си на най-изгодна за грузинските власти цена. Наскоро премиерът на малката бивша съветска република, Иракли Кобахидзе заяви, че властите на страната планират да започнат строителството на новото дълбоководно пристанище Анаклия, през юни.

САЩ измести Русия като втори най-голям вносител за Грузия

САЩ измести Русия като втори най-голям вносител за бивша съветска република

Една и съща стока формира едновременно най-голям внос и най-голям износ

Припомня се, че бившият премиер на Грузия Иракли Гарибашвили каза през декември 2022 г., че пристанището Анаклия ще бъде изградено с участието на държавата, като51% от акциите ще притежава държавата, а за останалите ще бъде обявен международен търг. По думите на премиера тогава, след построяване на първия етап, пристанището ще може да обработва до 7,8 милиона тона товари годишно.

А през септември 2023 г. стана известно, че към изграждането на пристанището проявяват интерес китайско-сингапурски консорциум, както и швейцарско-люксембургска компания.

Всъщност, грузинското правителство вече за втори път се опитва да започне строителството на пристанище Анаклия. Още през 2016 г. грузинско-американски консорциум трябваше да построи новото пристанище в Анаклия. Дълбочината на пристанището се планираше да е 20,5 м, общата дължина за 32 котвени места да е 12,3 км. Беше планирано пристанището да обслужва големи кораби, чието влизане в грузинските Батуми и Поти преди беше проблематично. Обаче през януари 2020 г. властите прекратиха договора с грузинско-американския консорциум, обвинявайки го в неизпълнение на договорните задължения.

Грузия постигна ръст на БВП от 7% за 2023-а

Малката държава граничеща с Турция, която постигна ръст на БВП от 7%

За декември показателят е още по-висок