Жилищата не стават по-евтини. На един от най-големите пазари на имоти в света САЩ обемът на жилищата за продажба достигна рекордно ниско ниво - и няма изгледи за възстановяване.

И в САЩ, и в Европа високите разходи за строителство спират много строителни предприемачи от поемане на нови поръчки. Някои стартъпи обаче искат да се преборят с проблема с достъпността, като намалят разходите за строителството. Стартъпът BotBuilt е такъв пример. Компанията смята, че може да въведе технология за намаляване на разходите, както и за смекчаване на отрицателните въздействия от жилищното строителство, пише TechCrunch.

BotBuilt е компания основана през 2020 г. и която има за цел да създаде роботизирана система, която може да приеме план на сграда, да преведе този план в поредица от машинни команди и да изпрати тези команди до роботизираната система.

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава пазара на имоти в САЩ

Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава един от най-големите пазари на имоти в света

В резултат на повече от десетилетие на недостатъчен строеж на домове

Един от основателите инженерът по роботика Барет Еймс споделя, че вдъхновениято за създаване на подобен стартъп е личен опит. Докато е последен курс студент той и съпругата му купуват горен етаж на къща близо до кампуса на колежа и молят приятели и семейството, за да помогнат за ремонта на къщата. По време на ремоделирането Еймс казва, че е научил много за предизвикателствата на строителството.

"Жилищната индустрия е изправена пред огромен недостиг на жилища и строителите знаят, че трябва да продължат да строят възможно най-много, за да компенсират годините на застой в строителството на жилища", казва Еймс в интервю за TechCrunch. "Поради увеличението на лихвените проценти много хора не искат да напускат домовете си и да ги продадат, което допълнително увеличава търсенето на нови жилища."

Системата на BotBuilt не издига жилища от нулата. За момента се фокусира върху специфична част от "потока" на жилищното строителство, а именно изграждане на "рамка".

Роботиката на BotBuilt сглобява панели за стени, подови покрития и покривни системи. Системата на компанията струва около 1 долар за час за работа и може да бъде препрограмирана за изграждане на различни рамкови конструкции за домове относително бързо, казва инженерът.

Сривът в сектора на търговските имоти в Швеция може да донесе банков крах

Европейската страна, в която сривът в сектора на търговските имоти, може да донесе банков крах

След банковия крах през 90-те години в Швеция, страната се възстановява години наред

"Други опити за използване на роботи за иновации в строителството до голяма степен разчитат на твърда автоматизация, което означава, че роботите са програмирани да изпълняват една и съща функция. Този подход работи добре за създаване на автомобили например, но не е подходящо за строителната индустрия, където има огромно разнообразие от дизайни", смята той.

Според Националната асоциация на строителите на жилища над 55% от строителите на еднофамилни домове жилища съобщават за недостиг на квалифицирана работна ръка за строителство на жилища през 2021 г., включително за дейността, с която се занимава компанията.

BotBuilt предоставя услуги предимно на строителите на жилища. Управлява фабрики, оборудвани с роботи и произвежда стоки клиенти, занимаващи се с жилищно строителство.

С BotBuilt досега са построени само девет жилища и приходите се движат около $75 000. Но Еймс твърди, че темпото ще се увеличи през 2024 г.; планът е да започне доставката на покриви, изградени от компанията, като същевременно мащабира общите операции на BotBuilt, казва той.