Третият по големина световен производител на автомобили Ford ще продаде дъщерните си компании Jaguar и Land Rover на индийската компания Tata Motors за $2.3 млрд. след като търсенето на луксозни автомобили падна с най-бърз темп за последните 3 години, коментират днес от Bloomberg.

Продажбите на Jaguar са намалели с 33% в САЩ и Европа през първите два месеца на годината, докато тези на Land Rover падат с 13% в САЩ и с 7.7% в Европа за същия период.

Покупката от страна на най-големия индийски автомобилен концерн Tata Motors ще бъде обявен официално днес. Ford прекратява своята 21-годишна собственост в двете британски автомобилни компании, след като кредитната криза и очакванията за икономическа рецесия сринаха търсенето на лимузини в ценовия сегмент над $100 000.

Американският банков сектор се е разделил с 34 000 от своите служители през последните девет месеца, в следствие на ипотечната криза и отписаните активи за десетки милиарди долара. Продажбите на луксозни автомобили от класа на Jaguar, BMW, Porsche, Audi и Mercedes в САЩ са паднали драстично през първите три месеца на годината.

Ford, които изгубиха $15.3 млрд. през последните две години, закупиха Jaguar през далечната 1989 г. за $2.5 млрд. и Land Rover през 2000 г. за $2.73 млрд. Според анализатори, двете британски компании не са донесли печалба на американските си собственици, а в момента загубите влошават крехкия баланс на дружеството.

Индийската Tata е изтеглила кредит от $3 млрд., с който ще финансира покупката, а от Ford ще заделят $600 млн. за пенсионния фонд на работниците от двата британски завода. Акциите на Ford се покачиха с 4 цента до $6 на нюйорксата фондова борса вчера, докато акциите на Tata се понижават с 4.2% в Мумбай днес.

Анализаторите коментират, че чрез покупката на двете британски марки, Tata си спечелва изключителна преднина на международния пазар, което е важно за една млада компания с 10-годишна история в автомобилостроенето. В момента Tata притежава и фирми, които са специализирани в производството на чай, сол и софтуер.

Припомняме, че миналата година индийската компания закупи производителя на стомана Corus Group за $12.9 млрд., което беше най-голямата покупка от индийска компания в цялата история на страната. Tata Motors закупиха през 2003 г. и Daewoo Commercial Vehicle за $102 млн., което представляваше първата им задгранична покупка.

Коментарите на световната бизнес общност днес са в полза на сделката. Те припомнят, че двете британски марки са донесли загуба на Ford от близо $10 млрд. за целия период на собственост. За британците обаче, сделката изглежда малко странно. Дали Уинстън Чърчил или Кралица Елизабет са си представяли преди половин век, че две от емблемите на Великобритания ще станат собственост на фирма от бивша колония.