Американският автомобилен гигант Ford обяви, че ще отложи появата на нов голям електрически пикап на фона на забавящо се търсене на возилата на ток и възход на хибридите, съобщава Quartz.

Те отбелязват 42-процентов ръст през първото тримесечие на 2024 г. - до 7,5% дял от всички продадени автомобили на компанията.

Европейската страна, в която електромобилите могат да изместят бензиновите коли до края на 2024 г.

Европейската страна, в която електромобилите могат да изместят бензиновите коли до края на 2024 г.

Преходът на Норвегия не е евтин

Сега амбицията на компанията е до края на десетилетието всички модели с ДВГ да имат хибридна версия в САЩ. За сметка на това новият голям електромобил с три реда седалки се отлага от 2025 г. за 2027 г., формално - за да "се възползва от новите технологии при батериите".

"Като марка номер 2 за електрически автомобили в САЩ през последните две години, ние се ангажираме да развиваме печеливш бизнес с електрически автомобили, да използваме разумно капитала и да предлагаме на пазара правилните бензинови, хибридни и напълно електрически автомобили в точното време", заяви главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли.

Въпреки че продажбите на електромобили на Ford се повишиха с 86% до 20 223 броя през последното тримесечие, технологията съставлява по-малко от 4% от всички доставки през този период.

Ето кога електромобилите ще станат по-евтини за производство от конвенционалните

Ето кога електромобилите ще станат по-евтини за производство от конвенционалните

Батериите, обаче, си остават най-скъпата част

Тъй като пазарът на електромобили става все по-пренаселен и ръстът на продажбите започва да се забавя, няколко автомобилни производители продължават да развиват своите хибридни планове.

General Motors съобщи, че продажбите на електрически превозни средства през първото тримесечие са намалели с 20% на годишна база. Главният изпълнителен директор Мери Бара заяви, че GM планира да продаде между 200 000 и 300 000 електрически автомобила в Северна Америка тази година, но ще "произвежда според търсенето". В краткосрочен план компанията също гледа към хибридите - като Chevy Corvette E-Ray.