На международната конференция за климатичните промени в Канкун изглежда е постигнат компромис и след двуседмични извънредно трудни преговори е изработен проект на заключителен документ, съобщиха информационните агенции.

В проекта, предложен от страната домакин Мексико, се казва, че държавите са решени за запазят глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий и призовават световните лидери да увеличат усилията си за ограничаване на вредните емисии в името на тази цел. Външният министър на Мексико Патрисия Еспиноса заяви, че почти е постигната компромисна сделка, но добави, че преговорите продължават.

Ако проектът бъде одобрен, ще бъде създаден т.нар. "Зелен фонд за климата", чрез който пари от богатите държави ще отиват при бедните, за да им се помогне да се справят с последиците от климатичните промени. Като важна отстъпка пред Съединените щати се предлага международната общност да следи по-внимателно как се изпълняват обещанията на развиващите се страни.

Участниците в конференцията от 192 страни ще продължат да обсъждат идната година каква да е юридическата форма на бъдещия договор за климатичните промени. Очаква се да има отделен документ, с който да се намери решение на безизходицата по отношение продължаването на Протокола от Киото.