Страните членки на ОПЕК са успели да съкратят едва половината от заложената миналия месец промяна с 1.2 млн. барела, тъй като все още има страни, които примамени от добрата цена, добиват за сметка на останалите по-дисциплинирани членове.

Въпреки, че цените се сринаха с около $20 за последните два месеца, все още печалбите са огромни, като петролните анализатори не предвиждат повече от 400,000 барела дневно съкращение до декември месец.

Саудитска Арабия, най-големият петролен износител в света се изявява като „най-съвестен" член в организацията, тъй като вече е уведомила клиентите си за бъдещо понижение на доставките си с 380,000 барела дневно. Съседната й държава ОАЕ също е уведомила заинтересованите лица за бъдещия спад в износните си квоти с общо 101,000 барела дневно.

Нигерия беше първата страна, която се обяви за понижение на дневните добивни нива, сега вместо да намали износа си, ще го увеличи от 1 декември. Анализаторите подозират, че останалите страни също няма да спазят ако не напълно то поне частично намалението на квотите си. Индонезия за пример, изобщо няма да промени дневните си добивни нива.  

Решителната стъпка за намаляване на производството на ОПЕК, идва след рекордно бързата обезценка на суровината само за два месеца с $20. Картелът няма формален начин за контрол на добивните нива на отделните си членове.

Историята помни, че групата обикновено успява да изпълни около 60% от това, което е било договорено на хартия. Много от потребителите на петрол още не са уведомени от доставчиците си за понижение на износните квоти, което ги гара да смятат, че такива просто няма да има. Икономистите са на мнение, че трудно ще бъде постигнато дори понижение с 600,000 барела до края на годината.

Организацията на износителките на петрол произвежда малко над една-трета от световното производство на петрол, в момента е в режим на намалено производство, след като то бе официално договорено на срещата в Катар от 19-20 октомври. На практика обаче, ще е много по-трудно да бъде реализирано подобно действие.

Нигерия се очаква да изнесе 2.09 млн. барела суров петрол през декември, което е ръст от 50,000 барела в сравнение с предходния месец. Най-големият световен потребител САЩ ще успее да оцени евентуалното намаление на доставките едва след месец, тъй като толкова е трае транспортния процес на петрол от Близкия Изток.

Все повече се коментира още едно намаление на добивните нива на ОПЕК на следващото заседание на 14 декември в Нигерия.