Двуетажен подземен паркинг за 600 автомобила ще бъде изграден във Велико Търново, съобщи ЯнтраДНЕС.

Съоръжението ще е и първото по рода си в страната, а инвестицията ще се реализира до две години, съобщи авторът на проекта арх. Младен Кърпачев.

По предварителни разчети изграждането на подземния паркинг ще струва най-малко 11 млн. лв. Инвеститорът ще бъде определен чрез търг или конкурс за отстъпено право на строеж с решение на ОбС. В него ще се определи каква част от приходите ще постъпват в бюджета.

Архетикти увериха, че при изграждането, което ще продължи между половин и една година, няма да се затварят улици и кръстовища. Направеното геоложко проучване е показало, че няма високи подземни води. Теренът към къщите ще бъде укрепен с шлицови стени, което е най-надеждният начин.

Разплащателната станция на паркинга ще е в района на ДНА, където ще има и асансьор за инвалиди.

При влизане всеки шофьор ще получава билетче, а по светлинните табла ще се ориентира къде и колко свободни места има на двете нива. На излизане с билета ще се отчита времето на престой и плащането. То ще се извършва с устройства, приемащи и връщащи ресто в лева и евро. Може да се ползват дебитни и кредитни карти, ще има четци и за абонаментни карти.

Устройството за плащане може дори да се ползва и като чендж бюро.