Един от най-старите градове в света - Несебър, остава под патримониума на световната организация за култура, образование и наука - UNESCO към ООН.

Точката за обсъждане промяна на статута на Стария Несебър, заложена в дневния ред на сесията на съвета в Бразилия, е отпаднала, съобщи кметът на града Николай Димитров, цитирайки Централата на Световната организация.

Несебър, който е и уважаван член на Организацията на градовете световно културно наследство, не е застрашен и няма да влезе в списъка на градовете в риск, въпреки целенасочената и добре режисирана кампания срещу българския град, съобщават от пресцентъра на общината.

В запазване статута на древния Несебър общинска администрация непрекъснато влага усилия и реализира поставени цели. Едни от приоритетите са: ограничаване на алейната търговия, въвеждане на велопатрули, които да бдят за сигурността и реда, изграждане на паркинги с достъпни цени, разработване на проекти за реставриране на паметниците на културата.

„Несебър е един красив и уникален по рода си град. Некоректни са изявленията, че в стария Несебър има само сергии с дрехи. Те са повече по инерция от миналото и недобросъвестно отношение. Сегашната администрация направи много за премахване на голяма част от преди съществуващите сергии.

За тази цел създадохме специален базар на открито, за да отделим амбулантните търговци. Несебър не е някакво негативно изключение. Пример в това отношение е Флоренция, която също е град на ЮНЕСКО, но и там има улична търговия. Нашата цел е съвместно с културните и архитектурни паметници да съществува и търговия за посетители и туристи, разбира се, в определени граници и по най-добрия оптимален начин", е мнението на кмета Николай Димитров.

Той е категоричен, че всички усилия на местната власт, държавата и гражданите трябва да са основани върху голямата отговорност, която носи в себе си древната история и запазеното наследство на Несебър.

Общината от своя страна полага всички грижи за съхранение на древните паметници. Завърши реставрацията, с помощта на фондация „А. Г. Левентис", на една  от емблематичните църкви в града - „Св.Стефан". Същата фондация финансира и проектите за реставрация на храмовете „Св. Параскева" и „Св.св. Архангел Михаил и Гавраил".  Община Несебър завърши проект за реставрация на църквата   „Св. Йоан Кръстител" в града на ЮНЕСКО.

За съжаление през последните години е била проявена доста голяма небрежност от институции, допуснали да бъдат извършени редица незаконни пристройки на старите къщите.

Сегашното общинско ръководство не може да носи отговорност за предишни мандати, но търси усилено контакти и съдействие от Министерството на културата за общи действия по изготвяне на План за управление и опазване на старинен Несебър. Проведени бяха срещи с участието на зам.- министър Тодор Чобанов, депутати и специалисти по въпроса за съхраняване на културното богатство и недопускане на лоши прецеденти в бъдеще.

По инициатива на общината, фондация „А. Г. Левентис", ИКОМОС - България и ИКОМОС - Гърция през есента Несебър ще е домакин на конференция, посветена на опазването на древните градове. Тогава учени и експерти в областта ще разговарят по темата и с местните хора.