Проверяващите служители на КАТ няма да глобяват шофьорите до 8 ноември, през който период единствено ще предупреждават и ще издават предписания за неизправни светлинни тела.

В половината страни членки на Евросъюза, от който България ще стане част след по-малко от два месеца, отдавна има разпоредба за шофиране с пуснати светлини и през деня. По този начин, пътните транспортни произшествия в страните са се понижили с 15-20%.

Днес КАТ проведе „партньорска проверка" заедно с експерти от ЕС по столичните булеварди, за редовност на документите на шофьорите и особено за наличност на сключената задължителна гражданска отговорност. Тя завърши успешно, като почти всички проверени автомобили са били изрядни.

При това положение, от 1 януари има голяма вероятност, българските шофьори да пътуват без проблем в страните от ЕС, без да заплащат изключително скъпата застраховка „зелена карта". В момента полицата за 15 дни струва около 75 евро.

От СБА, както всяка година обявиха, че ще извършват безплатен преглед и настройка на фаровете на автомобилите, за да бъдат шофьорите подготвени за зимния период. Тогава най-голяма опасност представлява, слабата светлина и ненадейното „изкачане" на пешеходци на пътното платно.