Вероятността за повишаване на цената на водата в София е много малка, почти изключена, макар че "Софийска вода" иска над 10 процента увеличение на цената, обяви след днешото редовно заседание председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БНР.

Той каза, че са установени много нарушения от проверките в "Софийска вода" и на дружеството ще бъдат наложени санкции. Вече е съставен един акт заради това, че не се прилагат цените, определени от нас, уточни Семерджиев. Той допълни, че почти всички ВиК оператори ще бъдат глобени заради различни нарушения. Поскъпване на водата в големите градове няма да има, но леко увеличение може да има при малките ВиК дружества.

ДКЕВР е склонна да въведе две тарифи при цената на водата, каквито предложения направи екоминистерството - до определени количества водата ще е по-евтина, а над тях ще се продава по-скъпо.

"В момента някои газови дружества използват такива тарифи и при консумация до определени нива цената е една, а след това - друга. Това е подход, който считам, че може да се прилага. Не мога да се ангажирам, че 3 кубика е най-меродавната цифра. Става въпрос за анализ за различните ВиК. Най-вероятно ще е близо до тези 3 кубика", обясни схемата Ангел Семерджиев.