През последните години правителствата на Централноазиатските държави сериозно се замислиха за външния вид и имиджа на своите страни. За да привлекат възможно най-много инвестиции (предимно от западни страни), те би трябвало да се отърват от репутацията си на държави от третия свят, като покажат своята отвореност към иновациите.

Избраният метод за това беше доста неочакван. В целия регион държавите инвестират в мегаполиси, предназначени да превърнат безводните пустини в интелигентните градове на бъдещето. Дали им се отдаде да постигнат това, се описва в обширно проучване на Лента.ру.

Може би най-амбициозният проект стана изграждането на град Аркадаг в Туркменистан.

В превод от туркменски тази дума означава "покровител". С течение на времето, градът трябва(ше) да стане не по-малко впечатляващ с архитектурата си от бялата мраморна столица Ашхабад.

Идеята за изграждането на града принадлежи на самия предишен президент Гурбангули Бердимухамедов.През 2018 г. той избра място на 30 километра от столицата на страната Ашхабад, за да построи град на бъдещето.Президентът постоянно посещаваше строителни обектитам, общуваше с работниците, одобряваше най-малките детайли на дизайна на сградите и градската инфраструктура - включително лично решаваше какъв ще бъде дизайнът на пейки, кофи за боклук, канализационни люкове, светофари и други.

Снимка 652066

Източник: GettyImages

Централната алея на града е кръстена на любимия кон на бившия президент, Ахан. На централния площад му е издигнат паметник с височина 31 метра (колкото 9-етажна сграда). Името на самия Гурбангули Бердимухамедов носи детски здравен център и монумент в централния парк.

Градът трябваше да покаже постиженията на Туркменистан, които са "в крак с времето". Беше обявено използването на интелигентна транспортна система, която ще контролира потоците от трафик чрез внедрено универсално видеонаблюдение.

Жилищните сгради в града са оборудвани с технологии за интелигентен дом, които позволяват на жителите да наблюдават потреблението си на комунални услуги през смартфони и таблети.

Когато градът беше открит от настоящия президент Сердар Бердимухамедов, син на Гурбангули Бердимухамедов, строителите му показаха как буквално всяко действие в апартаментите може да бъде автоматизирано с помощта на специални приложения на телефоните.

Градският транспорт и таксиметровите услуги в града са снабдени с електрически превозни средства. За опазване на околната среда са монтирани слънчеви панели, организирано е събиране и пречистване на дъждовна вода, и т.н.

Пет години и милиарди долари по-късно, градът стана реалност, макар че е полупразен.

Жителите на Ашхабад, които имат право да получат жилище в Аркадаг, възприемат перспективите за преместване без особен ентусиазъм.

В града има твърде много ограничения. По-конкретно, частни автомобили не се допускат в града и вместо това трябва да бъдат паркирани на границите му, откъдето жителите могат да използват обществен транспорт. Освен това, там няма промишлени предприятия, което означава, че има трудности с намирането на работа.

Сега е в ход втората фаза на строителството, за която се планира да бъдат изразходвани още над 5 милиарда долара.

След цялостното си завършване, Аркадаг се предвижда да обхваща площ от повече от 1000 хектара, т.е. пет пъти повече от площта на княжество Монако, а властите планират да увеличат населението му до 73 хиляди души. Обаче завършването е все още далече.

Снимка 643844

Източник: iStock

Не по-малко амбициозен е проектът на Киризстан за изграждане на град Асман (в превод от киргизки - "небе") на брега на Исик-Кул, който Садир Джапаров обяви в началото на своето президентство. Разходите по проекта се оценяват общо на 20 милиарда долара, което е почти 14 пъти повече от годишния обем на всички инвестиции в дълготрайни активи в страната.

Замисълът на президента на Киргизстан Садир Джапаров е, град Асман да стане голям финансов център. Но той веднага направи уговорка, че участието на държавата в проекта ще е минимално.

Първият инвеститор в проекта е корейската компания Promise Land. Корейците досега са обещали да инвестират само 1 милиард долара, обаче с перспективата тази сума да бъде увеличена в бъдеще до 10 милиарда долара.

Според проекта, централната част на града ще бъде повече от 4 хиляди хектара. Ще се състои от четири сектора: интелигентен, търговски, спортен и развлекателен.

Всички отпадъци в Асман се очаква да бъдат рециклирани. Предвижда се също, използването на възобновяеми енергийни източници и електрически транспорт.

Местните експерти обаче, общо взето се съмняват в необходимостта от реализирането на такъв проект. Според тях, появата на нов голям град може сериозно да навреди на екологията на региона, а въпросът за заетостта на населението на Асман остава открит. Освен това, туристическият сезон в района на Исик-Кул продължава максимум четири месеца и развитието на всякаква индустрия би сложило край на идеята за екологичен град.

Градовете "призраци" в Русия

Градовете "призраци" в Русия

Къде се намират и как се е стигнало до "нерадостната" им съдба