Какво знаем за селищата на викингите? Къде са били те, какви хора са живели там и има ли викингски градове, които са живи и днес? Това са някои от най-често задаваните въпроси, които получава сайтът Life in Norway. Следват любопитни отговори.

Извън земеделските общности и ранните "градове" на викингите, построени  предимно за търговия, а след време изчезнали, днес съществуват съвсем обитаеми градове, останали от епохата на скандинавските племена.

Снимка 496592

Източник: iStock

Кои са били най-големите и богати градове на викингите, които съществуват до днес?

Бирка в Швеция, Хедебю в Германия и Йорк във Великобритания са три от най-известните викингски градове, съществуващи и в наши дни.

Градът на Викингите, в който всички печелят от зелена енергия

Градът на Викингите, в който всички печелят от зелена енергия

Над 300 човека са заети в един доста нишов бизнес

Ето и ТОП 5:

   1. Бирка

Днес град Бирка се намира на територията на Швеция. Там се е намирал и по времето на викингите. Нещо повече, носел е същото име. Градът е бил жизненоважен търговски център и е служил като портал на викингските експедиции.

   2. Хедебю

Град Хедебю днес се намира в Германия, съвсем близо до границата с Дания. Градът е бил основен търговски център в епохата на викингите и един от най-богатите техни градове. Градът е улуснявал търговията между Балтийско море и останалата част на Европа.

   3. Йорк

Град Йорвик, с днешното име Йорк, е викингско селище в днешна Англия. Той се превръща в проспериращ търговски център, като на времето е свързвал Скандинавия с британските острови.

   4. Дъблин

Столицата на Ирландия по времето на викингите се е казвала Дефилин. Градът е бил оживен и важен търговски център, който е бил решаваща база за експедиции на викингите в Ирландско море.

  5. Новгород

Новгород е град, разположен на територията на днешна Русия. Във времената на викингите той е бил основен търговски център и стратегическа база на воините към източните земи.

Най-старите градове в света и българският представител сред тях

Най-старите градове в света и българският представител сред тях

11 000 години - от толкова време датира най-старият сред тях