Датският град Орхус, основан преди векове от викингите, днес предвожда истинска революция в зелената енергия. Там голяма част от младите хора на между 20 и 30-годишна възраст са си поставили за цел да печелят от прогнозите за движението на вятъра и за това колко дълго ще грее слънцето през деня.

Безпрецедентният растеж на възобновяемата енергия в Европа спомага тази дейност да се разрастне, като само за изминалата година отчита четворен ръст, разказват от Bloomberg в свой репортаж.

Първата стъпка в тази посока прави Хенрик Линд, който през 2004 година основава специализирана в това компания Danske Commodities, която през последната година беше продадена на норвежкият лидер в добива на петрол и газ Equinor срещу 470 милиона долара.

Компаниите в Орхус, заети в този нишов бизнес, дават работа на над 300 души. Лидерите там са шест дружества, сред които и Danske. Много от тях са специализирани в консултирането на производителите на електроенергия.

Основната им задача е да се справят при излишък или недостиг на възобновяема енергия, като успяват да гарантират баланс чрез сделки извън границите на Дания.

През последните няколко години бизнесът се развива с бързи темпове заради преходът на повечето европейски държави към използването на повече възобновяема енергия.

С големите играчи в сектора в лицето на Германия и Великобритания за по-малките производители на зелен ток е по-трудно да се справят с доставките и с търсенето, както и с ценовите рискове.

За пример от Bloomberg дават случай от октомври месец, при който в Германия цените на вятърната енергия са били особено волатилни. В рамките на няколко часа те падат до дъно от 52 евро и скачат до връх от 1299 евро в очакване на силен вятър.

"Това показва, че разбирането на времето никога досега не е било толкова важно. Прогнозите днес включват огромни масиви от данни за всичко - от валежите в северните държави до температурите на испанските плажове", посочват от Bloomberg и допълват, че специализираните компании са успели да разработят сложен софтуер, който улеснява правенето на прогнози.