В средата на октомври money.bg зададе въпрос на своите читатели: Засяга ли финансовата криза България? Общо читателите, които са се поинтересували да видят за какво иде реч са 3853, гласували са 58 души в периода 16 - 31 октомври 2008 г. Единият от предложените отговори събра над 50% от гласовете.

Що е то финансова криза и има ли тя почва у нас? Според българските политици криза в световните финанси има, но тя ще се отрази сравнително по-слабо на България. В страната ни няма да има тежки финансови проблеми, тъй като кредитната ни система е по-опростена.

Последиците от глобалната финансова криза ще касаят на първо място реалната икономика на България, твърдят българските политици. Трябва да чакаме по-бавен ръст на заплатите, повишаване на безработицата, по-труден достъп на бизнеса до някои експортни пазари. Добрата новина е, че е възможно намаляване на някои цени за потребителите.

В световната дискусия, водена от медии като Ройтерс, Файненшъл таймс и Блумбърг се твърди, че е станало наложително преразглеждане на модела, управляващ потоците на световните финанси. Те сега се регулират от институции, основани в средата на XX век, неадекватни на новите реалности.

Лидерите на 20те най-важни световни държави ще се съберат след десет дни във Вашингтон и ще обмислят как може да се промени системата, така че да се постигне по-голяма устойчивост и да не се допусне повторно развитие на факторите, застрашаващи глобализационните процеси.

Съпротивата срещу новаторския подход вече се долавя, като представителите на все повече сектори, към които се доближава опасността да бъдат по-строго регулирани, започват да протестират.

Консервативното управление на българските финанси е една от особеностите, които правителството изтъква като големия си плюс във време на криза.

По-скоро време преди криза. 30 души, или 51% от гласувалите в анкетата, твърдят, че кризата тепърва ще пристигне в България. Да разбираме ли, че криза в страната ще има, но тя тепърва ще прояви злия си характер? По-скоро долавям една друга смислова нотка, основание ми дават спокойствието, което може да се долови по останалите отговори.

Според 14 от отговорилите кризата вече е засегнала България, но ефектът й е слаб. Според седмина, които се равняват на 12% в анкетата, кризата вече сериозно е засегнала България. Четирима са на мнение, че кризата твърдо не засяга България - 6% от гласувалите. Двама от отговорилите не знаят, а един не се интересува от кризи.

Според мен данните трябва да се тълкуват в следната насока: голямата част от читателите на Money.bg долавят тревожни сигнали от международната финансова криза, но според тях те все още са извън България или няма да имат върху страната ни същия тежък ефект, както в развития Запад.