Най-голямата държава в света Русия иска и вероятно ще може да увеличи територията си с нови 1,2 млн. кв.км. Това е гигантска площ, равна на близо две трети от Европа, счита руската медия Взгляд, но интересите в случая са още по-широки: ако бъде получено потвърждение от ООН, страната ще получи също и запаси на нефт и газ, които се оценяват на 10 млрд. т. условно гориво. Става дума за шелфовите зони в Арктика, за които Руската федерация е подала претенции в ООН още в края на 2001.

Обаче за да се утвърдят новите граници, необходимо е да се съберат доказателства за обосноваността на териториалните претенции. Заключителният етап на проучвателните дейности е завършил преди броени дни със завръщането от Северния ледовит океан на ледоразбивача „Россия".

Експедицията на кораба е продължила 43 денонощия. Предварителните данни по оценка на специалистите действително говорят, че границите на шелфа на Русия могат да се разширят с километри, което пък значи, че и икономическата сфера на Русия ще се разшири.

Началникът на експедицията Валерий Каминский е обяснил, че всяка приморска страна при наличие на определени географски и геологически признаци може да претендира за допълнителна територия извън пределите на 200 - милната си зона.

Главното условие е навътре в океана да се простира земна кора от континентален тип.

Ако всичко мине според замисъла на руснаците, Русия ще получи територии, приблизително равни на т.нар. полярни владения на СССР, които бяха обозначени на почти всички карти преди разпадането на Съветския съюз.

Конвенцията на ООН по морското право определя морската граница на една държава в 12 милна зона, а икономическата - на 200 мили от брега. Но икономическите граници могат да се разширят, ако се докаже, че подводната част на континента се простира отвъд пределите на 200 милната зона.

Сега Русия трябва да представи в ООН обосновка с доказателства, че шелфът на Северния ледовит океан е продължение на Сибирската континентална платформа. В този случай ще се счита, че територията принадлежи на Русия. Според специалистите, необходимите документи ще са подготвени до 2009.

Освен Русия, за територията на арктическия шелф могат да претендират още и САЩ, Канада, Дания и Норвегия. Обаче според руското издание няма конфликти между петорката. Всички страни преследват аналогични интереси - да поделят Арктика на сектори.

Ако не се получи доказателството за континенталния характер, то всичко което лежи отвъд пределите на континента ще стане достояние на световното съобщество.