Парламентарният лидер на основната немска лява опозиция (Социал-Демократическата партия SDP) Франк-Валтер Щейнмейер заяви днес, че се съмнява, че немският парламент (Бундестаг) ще ратифицира преди т.н. лятна ваканция новия Европейския фискален пакт.

За да бъде одобрен Европейския фискален договор от Бундестага, немският канцлер Меркел и нейната управляваща коалиция дясно-център ще се нуждае от гласовете и на SDP с оглед, че според немската конституция за това ще са нужни 2/3 от гласовете в немския парламент.

Щейнмейер каза, че първоначалната дата за гласуване на Фискалния пакт заедно с Постоянния европейския спасителен механизъм (ESM) на 25-ти май в немския парламент вече не е валидна. "Правителството подценява необходимостта преди това от водене на преговори", заяви лидерът на SDP в Германия.

Според него все още са необходими по-всеобхватни разговори относно Фискалния Пакт както с опозиционни парламентарни партии в Бундестага (долната камара на немския парламент), така и преговори с регионалните правителства представени в Горната камара (т.н. Бундесрат). Щейнмейер определи като "много, много амбициозно" за немското правителство да предположи, че може да прокара Европейския фискален пакт през немския парламент преди т.н. лятна ваканция.

Щейнмейер потвърди, че СДП ще иска заедно с Фискалния пакт да бъде одобрен и гласуван ит т.н. Европейския растеж пакт като средство за борба с дълговата криза в Еврозоната. Канцлерът Меркел вече се съгласи с необходимостта от такъв Растеж пакт, но въпросът е как ще изглежда този договор. "Аз съм голям оптимист" относно това с оглед че Меркел осъзнава, че Франция и новия френски президент Оланд няма да ратифицира Европейския фискален пакт без в негова да бъде включена допълнителна точка относно мерки за т.н. Растежен пакт.

По-късно днес новият френски президент Оланд (който сутринта положи официално клетва) ще се срещне с канцлера на Германия - Меркел в Берлин след което двамата ще дадат първата си съвместна пресконференция към 20:45ч. тази вечер.