Surf and turf, тоест "сърф и трева", това е новата мода за почивка на супербогатите през изминалото вече лято, пише Business Insider. Промяната в навиците на около единият процент хора, които притежават голямата част от световното богатство, показва, че те все повече бягат от прекалено светските дестинации или ги посещават, слизайки само за кратко от яхтите си, на които се радват на усамотение и спокойствие.

Тенденцията се затвърди по време на пандемията, но е водеща през този летен сезон. Впрочем, специалистите са въвели определението "сърф и трева", тъй като повечето им клиенти, не толкова прочути като Безос, редуват седмица на яхта и седмица в луксозен хотел по възможност в някой усамотен и изолиран курорт на твърда земя. 

От 19 до 33 години: най-младите милиардери в света през 2023 г

От 19 до 33 години: най-младите милиардери в света през 2023 г

Кой е най-богат?

Дори и да нямат собствена яхта, което е рядкост, богаташите наемат плавателни съдове за пътуванията си, а бюджетите им за това са скочили тройно, посочват туристическите агенти. Хората с големи портфейли нямали вкус към помпозните яхти, притежавани в много случаи от руските олигарси, а държали на удобството, пространството, многото палуби за плаж и разнообразието от водни забавления.

Джеф Безос е един от популярните милиардери, който цялото лято обикаляше със 127-метровия си мегакораб за $500 милиона. Собственикът на Amazon  очевидно беше оставил за летния сезон бизнеса си в ръцете на доверените си хора и се беше отдал на насладите на живота. Той и приятелката му първо обиколиха Балеарските острови, а после се установиха край Лазурния бряг.

Снимка 599135

Източник: iStock

Марк Зукърбърг беше забелязан да кара сърф на езерото Тахо и на остров Кауаи на Хаваите, отсядайки в някой от собствените си палати, заобиколени с гигантски паркове.

Илон Мъск беше видян в края на юли на брега на Портофино, на Италианската Ривиера, при в компанията на бившата си половинка - майка на две от децата му, и на 3-годишния им син X. Яхтата на милиардера също беше там.

Бил Гейтс това лято беше забелязван няколко пъти в Хърватия и на Френските Антили, докъдето, също с яхтата си.

Бернар Арно си има собствен остров от 54 хектара на Бахамите и прекара лятото там, необезпокояван от никого.

Гърция и Италия сред любимите дестинации на богатите това лято

Макар да продължават да предпочитат ваканции на гръцките острови, богаташите избягват свръх комерсиални места като Миконос. Сред новите дестинации е егейския остров Парос.

Като цяло милиардерите търсеха пусти плажове и липса на тълпи от туристи.

Италия от своя страна се отчете с 11 едновременни ваканции на богаташи, които предпочетоха почивка по крайбрежието на Амалфи. Още една италианска дестинация, която преживя туристически бум, е Сицилия.

Имотни милиардери: Богаташи, за които 10 жилища не са достатъчни

Имотни милиардери: Богаташи, за които 10 жилища не са достатъчни

Това са някои от най-известните милиардери на света