30% от пътуванията на пенсионерите над 65 години са  в чужбина, показва изследване на Евростат. Най-запалени да обикалят света са гражданите на Люксембург - 99% от населието там пътува извън страната. По данни от 2006 година гражданите на Люксембург наброяват 457 хиляди. Не без значение е фактът, че в тази страна заплащането достига най-високите нива в целия Европейски съюз.  По последни данни най-високи са възнагражденията в Цюрих, Лос Анжелис, Женева Люксембург и Дъблин.

69% от датчаните, които също са с висок стандарт на живот, осъществяват туристически пътувания зад граница. Словения, която се кани да приеме еврото от следващата година, се оказва също с туристически дух. 72 на сто от хората там пътуват в други страни. Средната нетна заплата в Словения през 2006 година е била 777,4 евро.

Около 60% от германците и от австрийците също решават „да прескочат родните граници". Средната заплата там е около 2000 евро. Австрийците получават по още една заплата и преди отпуск и преди  Коледа. Хората от „страната на лалетата"също пътуват много извън граница.  

През 2006 година населението на ЕС е предприело 438 милиона пътувания с 4 или повече нощувки. 61% са пътувания в рамките на страната - останалите 39% са извън страната.  Оказва се , че гърците, италианците, румънците, поляците и французите пътуват предимно в рамките на страната. Словенците, ирландците и белгийците предпочитат да пътешестват в чужбина.

Според Агенцията по туризъм очертава се тенденция българите все повече да пътуват с туристически цели в чужбина.

Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции пред Money.bg опроверга тази теза. Според нея много българи вече търсят място за почивка като в родните морски и планински курорти и в малките китни села заради подобреното качество на услугата.

Цените напълно отговарят на качеството на услугите, ние получаваме оплаквания от обслужването в Гърция, твърди Донка Соколова.  С цел туризъм, българите пътуват най-много в Гърция, Сърбия,  Турция и Германия.