Вълна от възмущение сред малките акционери и профсъюзите в EADS възбуди съобщението на френския борсов надзорен орган AMF, че в европейската аерокосмическа компания е извършвана мръсна и незаконна търговия с акции, от което финансово са се облагодетелствали топ мениджърите и крупните акционери, съобщи Spiegel.

Профсъюзи във Франция отправят искания за сваляне на управителния съвет на EADS и нови преговори за програмата за саниране Power8. Оставката и гласуването на нов управителен съвет ще бъдат поискани още на следващото общо събрание на EADS на 22 октомври.

Общото събрание освен другото ще поиска в управителния съвет да се включат два нови независими члена. Ако подозрението, насочено към големия акционер Арно Лагардер се потвърди, то ще бъде поискана забрана той да води някое предприятие оттук нататък.

Лагардер продаде по цена 32 евро дял от 7.5% в EADS малко преди да бъдат обявени закъсненията в производствената програма на Airbus A380. Втората и третата третина от тези акции ще бъдат преведени съответно едва на 25 юни 2008 и 25 юни 2009 година. Днес курсът на ценната книга на компанията е под 22 евро.

Към консорциума от избързали купувачи спада също френската държавна банка CDC. Тя ще търси възмездяване на щетите в случай, че подозрението за търговия с вътрешна информация се потвърди. Затова в сряда акциите на Лагардер паднаха с 5.2%.

Заради разследванията си надзорниците от Париж AMF са изпратили писмо до прокуратурата. Ежедневникът Figaro цитира някои от подозренията, според които 21 топ мениджъри и големи акционери в EADS и Airbus знаейки за производствените трудности на A380 са разпродали акциите си, преди да информират обществеността. Идните месеци срещу заподозрените могат да бъдат възбудени дела.

EADS отклонява обвиненията. Но според Figaro намесен е дори и шефът на Airbus Томас Ендърс (на снимката), който досега минаваше за „чистият човек" в концерна. Нито един от двамата тогавашни изпълнителни директори Томас Ендърс и Ноел Форгард си е дал особен труд да информира пазара.

Тези разкрития дават добър повод на френския профсъюз CGT да изиска преразглеждане на програмата за реконструкция Power 8, заради която 10,000 души ще останат без работа и  много заводи ще бъдат разпродадени. Отговорните лица били водени повече от своите лични финансови интереси, отколкото от интересите на предприятието.

Германските профсъюзи не остават назад и искат бързо разясняване на случая. „Това са тежки обвинения", казва говорител на IG Metall. Сега топката била в правосъдието и мениджмънта. Все пак преди да се мисли какви ще са последствията от подобна афера, трябва да се изчакат официалните резултати.

Профсъюзният говорител също така е посочил, че предвид лошият климат в предприятието подобни новини не били препоръчителни: „Натовареността на работниците заради програмата за саниране Power 8 е голяма и доверието в ръководството на предприятието е наранено". Така че подобни съобщения оказвали по-скоро мечешка услуга.